Sayfalar

29 Mayıs 2014 Perşembe

Kahveli Kakuleli Kurabiye


Nedir bu kakule tutkusu ? Tamam, zaten sevdiğim bir baharat, arada bir mutfakta görmekten hoşnut olduğum da doğru, ama Stockholm seyahatinden sonra bu baharat biraz saplantı oldu bende...Evde kahveye, kurabiyeye, tatlıya azıcık da olsa ilave ediyorum hep ve baharat çekmecesinin olmazsa olmazlarından kendileri...O çekmeceyi ne zaman açıp o muhteşem aromayı içime çeksem İsveç 'in dar ama lezzet kokan sokakları geliyor aklıma...


Tabii, oralarda kakule çok sık tüketildiği için toz olarak öğütülmüş haliyle de satılıyor, ama ben buralarda maalesef kakule tozu bulamadım. Neyse, bahsetmiştim sanırım geçenlerde çok sevdiğim memleketimde sevdiklerimle güzel bir tatil yaptım diye, ahh işte o tatilde aklıma nerden geldiyse kardeşime telefon ettim, gelirken aktara uğrayıp bana kakule alırmısın diye, ama benim gözüm aç ya çok olsun da hepsini aynı anda robotta öğütürüm, uzun bir süre de rahat rahat kullanırım diye taktım bir kere...Kardeşim de yazık almış sağolsun istediğim miktarda, ama aktardakiler dayanamayıp 'bu kadar kakuleyi ne yapacaksınız ' diye sormuşlar meraklı bakışlarla, kardeşim de başlamış açıklamaya 'ben kendime almıyorum, ama kurabiye ve kek için istediler galiba' diye söylenerek atmış kendini dışarı, eh haklılar, adamlar kakule ticaretine başladık zannetmişlerdir artık :) neyse ki, kardeşim benim bu hallerime alışkın, aklıma koyduğumu tutturunca böyle abartabiliyorum bazen...:)



Ayy, işte ben o kakuleleri günlerce robotta öğütmekle kalmayıp, bir de döverek ezmekle uğraştım...Aman, ne eziyet, ama vakumlu bir kavanoza yerleştirdim ve gözüm gibi bakıyorum onlara, hatta bazen kahveme ekliyorum, inanılmaz lezzetli oluyor. Sanırım, kahve ve kakule ikilisini de çok sevdiğim için geçen hafta bu lezzetli kahveli kakuleli kurabiye tarifini denedim ve çok sevdim.

Fotoğraflar biraz aceleye gelse de siz de bu lezzeti mutlaka deneyin. Süt veya kahve ile çok severek yiyeceğinize eminim.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

110 gr tereyağı ( oda sıcaklığında yumuşamış )
1 yumurta
1 çay bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1/2 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
1 çay kaşığı kakule ( öğütülmüş )
Aldığı kadar un

▪ Tereyağı ve pudra şekerini mixer ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Sıvıyağ, yumurta, kahve ve kakuleyi ekleyip iyice karıştırın.

▪ Un ve kabartma tozunu da ekleyip elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin ve servis etmeden önce üzerine pudra şekeri serpiştirin.

3 yorum:

  1. bloğunuzu bir arkadaşımın tavsiyesiyle buldum çok brğendim ellerinize sağlık.kahveli kakuleli kurabiyenizi yaptım çok güzel oldu.kakuleyi bende severim ve kullanırım.kolaylıklar diliyorum size

    YanıtlaSil
  2. ismimi yazmayı unutmuşum seher ben




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Seher,
      Beğenmenize çok sevindim, ayrıca güvenip tarifi denemeniz çok mutlu etti beni. Teşekkür ederim...

      Sevgiler,
      Seda

      Sil