Sayfalar

31 Ağustos 2014 Pazar

Etli Bulgurlu Nar Ekşili Dolma


Dolmayı kim sevmez ki? Benim çocukluğumdan beri kokusunu duyunca bile yemek saatini beklemek için sabırsızlandığım, zeytinyağlı veya etli, en sevdiğim yemeklerden biri...Kış mevsiminde etli kuru sebze dolmasına bayılırım, yaz sebzeleriyle de tadı bambaşka oluyor...

Bu defa yaz sebzeleriyle yaptım, ama iç malzemeyi kuru dolmada yaptığım gibi etli ve bulgurlu hazırladım, içine çok az nar ekşisi de ekleyince muhteşem bir lezzet oldu. O kadar sevdik ki, o gün yaptığım bu dolmalar aynı gün içinde tükendi...Maalesef, dolmayı hazırlayıp, pişirmeye harcanan süreyle, çabucak mideye gönderip tencerenin dibini görmek arasında çok büyük bir tezat var!! Tabii, bu iç malzemeyle hazırlayıp bir de fırında pisince sanki daha lezzetli oldular.

Siz de yaz bitmeden istediğiniz yaz sebzeleriyle bu tarifi deneyin.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

Yaklaşık 10-12 adet küçük boy biber
3-4 adet patlıcan
2 adet iri kabak
300 gr kıyma
1 adet büyük boy ince doğranmış soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
1, 5 su bardağı pilavlık bulgur
2 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı sumak
1 avuç ince kıyılmış maydanoz

▪ Patlicanları yıkayıp, ikiye bölün ve içlerini çıkarın. Patlıcanları tuzlu su dolu bir kapta bekletin. Bu sırada kabakları da ikiye bölüp içlerini çıkartın, biberlerin de sap kısımlarını alıp çekirdeklerini çıkartın.

▪ Bir tencerede kıymayı orta ateşte birkaç dakika rengi değişene kadar kavurun. Üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, doğranmış soğan ve ezilmiş sarımsağı da ekleyip, birkaç dakika soteleyin. Soğanın rengi biraz değişince bulguru ve salçayı ekleyin, birkaç dakika daha karıştırmaya devam edin.

▪ Üzerini sadece bir madeni para kalınlığını geçecek kadar su ekleyin ve kapağını kapatın. Karışımın suyu iyice çektiyse, kapağı açın, baharatlari, nar ekşisini ve maydanozu ekleyip karıştırın ve tekrar kapağını kapatıp, tencereyi ateşten alın. Iç malzemeyi biraz soğuyana kadar dinlenmeye bırakın.

▪ İçini doldurduğunuz sebzeleri fırın kabına dizin, biberlerin üzerine kendi saplariyla kapak yapabilirsiniz. Bütün sebzeleri yerleştirdikten sonra kaba 1 fincan zeytinyağı ve 1/2 su bardağı su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Sıcak olarak yoğurt veya cacık ile servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder