Sayfalar

8 Haziran 2014 Pazar

Tarçınlı Kakuleli Çörekler


Havalar malumunuz, yaz aylarında sonbaharı yaşıyoruz sanki...Bugün dışarıda hem yağmur hem de resmen sonbahar serinliği vardı, şöyle sadece tshirt veya kolsuz birşeyler giyip ayağıma da espadrilleri geçirip çıkamadım sokağa. Artık havanın etkisinden sanırım, yapmayalı da uzun zaman olduğu için tarçınlı çörek yapma niyetine girdim.


Yabancı bir blogda tam istediğim gibi bir tarif de buldum, bu rulo çörekler İsveç mutfağının lezzetlerinden dolayısıyla internette bir sürü tarifi var, ve guvenilir bir tarife ulasmak icin uzun zamandir notlar aliyordum, bu çörekleri çok seviyorum Stockholm'de kaldığımızda da her sabah bu çöreklerin kokusuna uyanıyorduk otelde. Aslında bu lezzet bana hep yılbaşı zamanlarını hatırlatır, içindeki tarçının büyülü aromasından dolayı...


İşte bu yağmurlu havalar beni iyice kış mevsimine götürdü galiba, o sabah evdekiler uyurken erkenden kalktım parmak uçlarımda hiç ses çıkarmadan ivedilikle hazırladığım mayalı hamurumla aşk yaşarken, Hera uyandı ve tabii tarçınlı çörek yiyeceğini öğrenince çıldırdı. Bir yandan da ona beklemeyi ve sabretmesini öğretmeye çalışıyoruz ya, artık ne kadar başarılı oluyoruz bu konuda bilemiyorum ;))

Neyse, çörekleri tam fırından aldım, kahveyi hazırlarken yağmur iyice şiddetlendi, ah bu çörekler öyle bir havada kahvemin yanında tam da aradığım şeymiş, malum hava şartları nedeniyle yeterince gün ışığından faydalanamadığım için fotoğraflar pek iyi değil, ama siz elinizi çabuk tutun bu lezzeti garanti olan tarifi mutlaka deneyin. Kendinize bir fincan kahve, çocuklara da bir bardak ılık süt koyarsanız, oh sizden mutlusu yok artık...;)

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

Ölçüler Amerikan cup ve tbsp ölçü birimleri baz alınarak verilmiştir.
Daha detaylı tarif için daha önce yayınladığım Tarçınlı Şekerli Çörekler tarifine buradan ve Tarçınlı Üzümlü Rulolar tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.
Hamuru için;
1/4 su bardağı ılık su
10 gr kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı süt
1/3 su bardağı toz şeker
50 gr oda sıcaklığında tereyağı
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
4 su bardağı un

İç malzeme için;
1/2 su bardağı toz şeker
1, 5 tatlı kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı kakule tozu
40 gr oda sıcaklığında tereyağı

Üzeri için;
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
2 yemek kaşığı süt

▪ Hamuru yapmak için; ılık su, maya ve toz şekeri bir kapta karıştırıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Sürenin sonunda 3 su bardağı unu, sütü, yumurtayı, toz şekeri, tuz ve tereyağını ekleyip karıştırın. Unun kalan son 1 bardağını da azar azar ekleyip yoğurun. Hamur elinize yapışmayan yumuşak bir kıvama geldiğinde unlanmış bir kaba alıp, üzerini bir bezle örtün ve hamur iyice kabarana kadar 2 saat ılık bir yerde bekletin.

▪ Hamur mayalanırken iç malzemeyi hazırlayın. Tereyağı hariç bütün malzemeleri bir kapta karıştırın.

▪ Mayalanma süresinin sonunda hamuru unlanmış tezgaha alıp, yaklaşık 45 x 30 ebatında dikdörtgen olarak açın. Açtığınız bu hamurun üst yüzeyine iç malzeme için kullanacağınız tereyağını bir fırçayla iyice sürün. Daha sonra tarçınlı karışımı hamurun her tarafına gezdirip, kendi önünüzden başlayarak hamuru rulo şeklinde sarın.

▪ Bu uzun rulo hamuru bıçakla 15 - 16 eşit parçaya bölün ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine üstlerinden hafifçe bastırarak dizin. 175 derecede 30 - 35 dakika kadar pişirin. Pişmeden 15 dakika önce üzerine 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirirseniz çok daha lezzetli oluyor. Bu sırada üzerindeki sos için bütün malzemeyi bir kapta iyice çırpın ve ılık kıvama gelen çöreklerin üzerine gezdirip servis edin.

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar. Bende bu tarifinizi denemek istiyorum lakin ölçüler Amerikan ölçüsü mü yada bildiğimiz ölçüler şeklinde mi oluyor? Cevaplarsanız memnun olurum. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) evet benim kullandığım bardakta 1 su bardağı 250 ml e denk geliyor. Denerseniz umarım beğenirsiniz ve şimdiden afiyet olsun...:))

      Sil