Sayfalar

11 Şubat 2012 Cumartesi

Badem ve Bezelye Pestolu Tagliatelle


En sevdiğim lezzetlerden biri ve aramızda tarif edilemez bir bağ olan makarna, badem ve bezelyeli pesto sosuyla daha bir lezzetli oldu...Tarifin başlığında makarna ibaresini özellikle kullanmadım; yoksa bir geleneksel İtalyan lezzeti olan Tagliatelle'ye haksızlık etmiş olurdum...Bunun tadı başkadır benim için...Pesto sosunu da çok sevdiğim için bu defa da tagliatelle için hazırlamak istedim. Ancak bunu nasıl farklılaştırabilirim diye düşünürken, aklıma birden yaz sonunda derin dondurucuya koyduğum taze bezelyeler geldi. Bu mevsimde bezelye bulmanın tabii ki imkanı yok ama yaz sonunda yapmış olduğum derin dondurucuyu ağzına kadar doldurma çalışmaları işte yine imdadıma yetişmişti... :))



Bu makarnanın hem şeklini hem de lezzetini çok seviyorum...Aslında makarnanın her türevini yerim; kepekli, sebzeli, ravioli, tortellini...vs. Dediğim gibi makarnayla benim aramda çok güçlü bir bağ var; sanırım annemin mutfağında onun lezzetli makarnalarıyla temeli atılan bu bağ, Bilkent'de yurttaki Amerikalı arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz çeşit çeşit makarna soslarını o yurt mutfağında kızlarla deneye deneye güçlendi ve bugünlere geldi...Neyse, bu makarnayı genelde domates sosuyla hazırlarım ben, hatta yazın babamın özel olarak getirttiği Adana patlıcanıyla ve domates sosla yapmıştım ki yemeye doyamadık; tabii o zamanlar kafamda blog fikri olmadığı için fotoğraflayıp yayınlamak da kısmet olmadı... Ama bu tarifin sosu da çok lezzetli ve hazırlaması da çok çok kolay...


Klasik bir pesto sosunda ceviz kullanılır, ama ben bunu da evde ceviz kalmadığı için bademle değiştirdim...Ve inanın daha önce yapmış olduğum pesto soslarından daha lezzetli ve hafif oldu. Mutfağımın penceresinde yetiştirdiğim küçük saksıdaki fesleğen de başrol oyuncusu tabii...Daha çok fesleğen kullanmak gerekebilirdi ama benim kullandığım miktar da bence bu püremsi sos için yeterli oldu zaten. Bezelye ve fesleğenin mutfak robotunuzdaki bütünleşmesi gerçekten harika, ortaya lezzetli ve püremsi bir sos çıkıyor...

Bu sosun içine sarımsak, badem ve parmesan peyniri de eklenince gerçekten çok lezzetli oldu. Ben biraz fazla hazırladım, sosun yarısını bu tarif için kullandım. Diğer yarısını da bir sonraki tagliatelle şöleni için sakladım...Kapalı bir kavanozda buzdolabında da 2-3 gün süreyle muhafaza edebilirsiniz.

Malzemeler

250 gr tagliatelle
200 gr dondurulmuş bezelye
40-50 gr tuzsuz badem
10 gr taze fesleğen
3-4 diş ezilmiş sarımsak
1/2 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 çay bardağı rendelenmiş parmesan
Tuz
Karabiber

  • Dondurulmuş bezelyeleri sıcak su dolu bir tencerede 10-15 dakika kadar haşlayın, süzgeçten geçirdiğiniz bezelyeleri renklerini koruması için buzlu su dolu bir kaseye aktarın. Diğer yandan bir sos tavasında bademleri 1 tatlı kaşığı zeytinyağında kısık ateşte kavurun. Kavrulmuş bademleri mutfak robotunuzda öğütün.

  • Öğütülmüş bademlerin üzerine sarımsak, fesleğen ve haşladığınız bezelyeleri ekleyip, robottan geçirin. Daha sonra bu karışıma tuz, çekilmiş karabiber ve rendelenmiş parmesan peynirini de ekleyip püre kıvamına gelene kadar robottan geçirin.

  • Tencerede kaynayan suya tuz ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyip, tagliatelleyi 6-7 dakika kadar haşlayın. Makarnayı süzmeden önce 1 kahve fincanı kadar makarnanın suyundan ayırın. Süzdüğünüz makarnaları tekrar tencereye alın, ayırdığınız makarna suyunu da üzerine dökün. Arzu ettiğiniz miktarda pesto sos ekleyip iyice karıştırın. Servis tabağına aldığınız tagliatelleyi maydanoz veya nane yapraklarıyla süsleyin.



3 yorum:

  1. Patlıcan sos tarifini çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fırsat bulunca patlıcan ve domates sosuyla da fotoğraflayıp paylaşırım en kısa zamanda inşallah...

      Sil