Sayfalar

23 Mart 2015 Pazartesi

Ballı Kefirli Ekmek


Evde ekmek yapmak ayrı bir tutku, geçen yaz Bozcaada tatilinden sonra keşfettim evde ekmek yapabilmenin keyfini...Fırınınızdan çıkan en lezzetsiz ekmek bile sizin emeğinizin ve saatler süren mayalanma sürecinin sonucu olduğu için gözünüze damağınıza güzel gelebiliyor...

Bir de bu işi çok büyük tutkuyla yapan, yaptığı ekmekleri sanata dönüştüren insanlar var, bunlardan birkaçını instagramda da takip ediyorum, öyle muhteşem ekmekler yapıyorlar ki o fotoğraflara bile bakmaya doyamıyorum :) Ama maalesef ben geçen yazın sonunda ekşi mayama gereken özeni gösteremediğim için bozuldu ve ekşi mayalı ekmek yapmaya bir süre ara vermiştim. Ama bu arada internette de kısa zamanda lezzetli ekmek yapabilmenin yollarını da araştırıyorum sık sık, işte böyle araştırırken yabancı bir blogda karşıma çıktı bu tarif, çok emin olmayarak hatta sonuçta çok kötü bir ekmek çıkabilir düşüncesiyle denedim bu tarifi...


Ama sonuç muhteşem oldu, uzun zamandır da sıklıkla yapıyorum, hatta biz ailece bu ekmeğin müptelası olduk. Normalde minimum düzeyde ekmek tüketen bir aile olarak, bu ekmek için evde yarışır hale geldik, hatta Hera kendi yediklerinin dışında bir de bizim dilimlere göz koymaya başladı. Bu postu yayınlarken de şu an o muhteşem kokusu geldi burnuma, yarın tekrar yapayım en iyisi :)


Ekmek deyince yapılışı hiç gözünüzü korkutmasın, bu kadar kısa sürede elde edebileceğiniz en lezzetli ekmek diyebilirim, hatta ekmek yapma makinasında da deneyebilirsiniz belki, ben fırında standart bir kek kalıbı ile pişiriyorum, ilk günün sonunda buzdolabında muhafaza edip ertesi gün hafif kızarttığımda çok daha lezzetli oluyor.

Neyse, çok uzatmadan yine tarife geçeyim hemen, en azından bir kez denemenizi tavsiye ederim, eminim çok seveceksiniz.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

Laurel's Kitchen Bread Book dan alıntı yapılmıştır.

4 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı dolusu kuru maya
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
3/4 su bardağı ılık su
3/4 su bardağı kefir
1 yemek kaşığı dolusu bal
30 gr tereyağı
2-3 yemek kaşığı susam
Üzerine kabak çekirdeği  

▪ Tereyağını eritin ve biraz oda sıcaklığına geldiğinde içine, bal, su ve kefiri ekleyip karıştırın. Başka bir kapta un, maya ve tuzu harmanlayıp, kefirli karışımı unlu karışıma ekleyin ve iyice yoğurun.

▪ Bu hamuru üstü kapalı bir şekilde en az 45 dakika ya da 1 saat boyunca iyice kabarana kadar bekletin. Sürenin sonunda susam tanelerini ekleyin ve tekrar yoğurun. Hamuru unlu bir tezgahta dikdörtgen bir forma getirip kenarlarını da katlayarak rulo yapin ve ekmek kalıbına yerleştirin. Üzerine de kabak çekirdeği ve susam taneleri gezdirip, üstü kapalı bir şekilde ılık bir ortamda en az 1, 5 - 2 saat hamur iki katına çıkana kadar dinlendirin.

▪ Sürenin sonunda hamuru önceden ısıtılmış 180 derece fırında 1 saat boyunca pişirin. Fırından aldığınız ekmeği hemen kalıptan çıkarıp, tel bir ızgara üzerinde soğumaya bırakın.

4 yorum:

  1. Mutlaka deniyecegim ,elinize saglik.kefir yerine ev yogurdu kullansak nasil olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili happynil, yoğurtla hiç denemedim, tarifin orjinalinde kefir kullanılmış, ama bir gün denersem buraya mutlaka yazarım :)
      Sevgiler...

      Sil
  2. Ellerinize sağlık harika görünüyor mutlaka deneyeceğim. üzerine sürdüğünüz o yeşil şeyi merak ettim yalnız o nedir? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) denerseniz umarım beğenirsiniz siz de. Üstüne pazılı pesto sos sürmüştüm, herhangi bir Pesto ile de çok lezzetli olur...sevgiler...

      Sil