Sayfalar

1 Şubat 2015 Pazar

Çikolatalı Karamelli Tart


Son zamanlarda instagram da harika paylaşımlara rastlıyorum, tesadüf mü bilmiyorum ama ben uzak durmaya çalıştıkça tatlılar, cheesecakeler, pastalar hep gözüme takılanlar...İşte bu çikolatalı karamelli tart tam da böyle tatlı ve çikolata krizine girdiğim bir anda yapmaya karar verdiğim, sonuçta karşı koyamayacağım bir lezzet bombasına dönüştü.


Aslında amacım çikolataya doymak, sadece çikolatalı klasik bir tart yapmaktı, ne zamandır aklımda da yine karamel hazırlama fikri olduğu için ikisini birleştirdim, zaten daha önce David Lebovitz' e ait böyle bir tart görmüştüm, ama sanırım o ara dolguyu dulce de leche ile hazırlamıştı. Birkaç yabancı blogda da araştırma yaptıktan sonra, ilk denemeyi gerçekleştirdim. Sonuç muhteşem oldu, özellikle sert bir kahveyle mükemmel oldu, hatta dayanamayıp instagramda da hemen paylaştım.


Bu muhteşem lezzeti siz de deneyin mutlaka, ama tabii biraz tehlikeli bir lezzet olduğu için sınırları bilmekte fayda var, ben de yediklerime dikkat etmeye çalışsam da instagram da harika bloggerlarin lezzetli tariflerini deneyip tattıkça kilo almaya başlıycam sanırım. Bir yandan da bahar geliyor böyle lezzetlerin tadına bakalım ama sporu da hayatımızdan eksik etmeyelim diye düşünüyorum. Bu lezzeti deneyenlere de şimdiden afiyet olsun...


Malzemeler

Tart hamuru için;
1+1/4 su bardağı un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
100 gr küpler halinde kesilmiş soğuk tereyağı
1 yumurta sarısı
2-2, 5 yemek kaşığı soğuk su
2 yemek kaşığı dolusu bitter kakao

Karamel Dolgu İçin;
2 su bardağı toz şeker
120 gr tereyağı
1 su bardağı krema
1 tutam deniz tuzu

Çikolatalı Krema İçin;
200 gr krema
200 gr bitter çikolata

▪ Öncelikle tart hamuru için, un, toz şeker ve tuzu mutfak robotunda birkaç tur çalıştırın, üzerine tereyağı ve yumurta sarısı ekleyip tekrar çalıştırın. Son olarak kakaoyu ve ardından soğuk suyu azar azar ekleyip robotu yine çalıştırın. Hamuru unlu tezgahta birkaç kez yoğurun ve streç filme sarıp buzdolabına kaldırın.

▪ Bu sırada karamel dolgu için kremayı bir cezvede tereyağı ve deniz tuzunu ekleyerek kısık ateşte ısıtmaya başlayın, ancak kaynamamasına dikkat edin, başka bir derin tencerede toz şekeri kısık ateşte karıştırmadan erimeye bırakın, arada tencereyi biraz sallayabilirsiniz, burada da şekerin yanmamasına dikkat edin. Şeker iyice eriyip rengi hafif karamel olduğunda şekeri ocaktan alın ve ılık kremayı yavaş yavaş şekerin üzerine dökün. Çırpıcı yardımıyla homojen bir karışım elde etmeye çalışın, eğer şekerde topaklanmalar varsa tekrar kısık ateşe alıp karışımı bir süre daha çırpmaya devam edin. Karamel hazır olduğunda ocaktan alıp bir kenarda beklemeye bırakın.

▪ İyice soğuyan tart hamurunu buzdolabından alıp unlu tezgahta tart kalıbınızın boyuna göre açın ve hamuru kalıba ya da kalıplara yerleştirip fazlaliklari kesin. Hamurun tabanını çatalla deldikten sonra kabarmaması için ortasına yağlı kağıt ve üzerine nohut ya da fasulye gibi bakliyatlardan koyarak önceden ısıtılmış 185 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

▪ Fırından aldığınız tart tabanını soğumaya bırakın. Tart iyice soğuduğunda karamel sosu bir miktar dökerek tabana yayın ve bir kenarda donmaya bırakın. Bu sırada çikolata garaj için bitter çikolatayı derin bir kasede parçalara ayırın. Kaynama noktasına getirmeden iyice ısıttığınız kremayı kaseye döküp çırpıcı ile iyice karıştırarak homojen bir kıvam elde edin. Karamel sos biraz donduysa çikolata kremasini da en üste gezdirerek iyice yayın. Tartı buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder