Sayfalar

20 Ocak 2015 Salı

Kestaneli Brownie


Kestaneyi ailece o kadar çok seviyoruz ki, bugünlerde mevsiminin geçiş vakti geldi diye kestaneli tarifler yapıyoruz sürekli...ama yine de favorimiz her zaman kestane kebap tabii :) Bu arada aklınızda bulunsun evde en lezzetli kestane kebap yapmak döküm tava ile mümkün, bir de kestane lezzetli ise afiyet bal olsun artık...

Işte böyle brownie yapmaya karar verdiğim bir gün içine ekstradan kestane eklemeye de karar verdim, hem daha lezzetli hem de un kullanma oranını minimuma indirecek daha sağlıklı bir tarif olacaktı. Birkaç tarif buldum yabancı bloglardan, bir tanesinde şeker yerine de bal vardı. Hemen not ettim, un çok az ve şeker hiç yok daha ne olsun, çocuklar için en sağlıklısı. Tarifin ölçülerini ve içeriğini kendi damak zevkimize göre uyarlayıp hemen denedim.


Sonuç muhteşem oldu! Bizim için de Hera için de en sağlıklı brownieyi yapmış olmanın verdiği gururla bir de kahvenin yanında keyif yaptım. Kestaneler bitmeden şiddetle denemenizi tavsiye ederim, çocuklara bir bardak ılık süt ile kendinize de sert bir kahveyle bu keyfi yaşatmalısınız :) Lezzeti garanti, en sağlıklı brownie hepinize afiyet olsun...


Malzemeler

250 gr haşlanmış, kabukları soyulmuş ve rondoda öğütülmüş kestane
3 adet yumurta
1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı
1/4 su bardağı un
2/3 su bardağı bal
1 çay kaşığı vanilya
3 yemek kaşığı bitter kakao
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
2 yemek kaşığı portakal suyu
1 tutam tuz
1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu
1/2 su bardağı ufalanmış ceviz

▪ Derin bir kapta yumurtaları, balı, eritilmiş tereyağı, portakal suyu ve vanilyayı iyice çırpın. Üzerine portakal kabuğu, kakao, tuz, kabartma tozu ve un ekleyip tekrar çırpın. Son olarak, öğütülmüş kestane ve cevizleri ekleyin iyice karıştırın.

▪ Karışımı yağlı kağıt yerleştirdiğiniz kare bir fırın kabı ya da kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Fırından aldığınız kabı soğumaya bırakıp daha sonra eşit kareler elde edecek şekilde kesin ve servis edin.

7 yorum:

  1. Yine harika,ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım :) biz de çok sevdik un az, şeker de hiç olmayınca daha sağlıklı oldu böyle sanki :))

      Sil
  2. Merhabalar! Daha önce uzun uzun yorum yazmıştım ama maalesef yollayamadım, umarım bu defa muvaffak olurum :))

    Instagram'da sıkı bir takipçinizim; her tarifinizi deneyemesem de görseller, sunumlar ve eminim ki lezzetler enfes! :D Bulgur pilavına nar ekşisi koymak aklımın ucundan geçmezdi, sayenizde onu da yapmış oldum ;)

    Mutfağa meraklı, mutfakta vakit geçirmesini seven ancak hala newbie seviyesinde olan bir kimse olarak bu ağız sulandıran tarifinizle ilgili bazı şeyler danışmak istiyorum size:

    Öncelikle, lütfen çok basit yanıtları olan sorularımı bağışlayın; dediğim gibi mutfağa meraklı olsam da, hayatım boyunca "Tarifin ölçülerini ve içeriğini kendi damak zevkimize göre uyarlayıp hemen denedim." gibi bir cümle kurabilecek miyim, emin değilim :)))

    * Evde fırınım yok. İnsanlara söylediğimde tuhaf karşılasalar da keklerimi de mikrodalgada yapıyorum. Bu kekin ölçüleri diğerlerinden farklı olduğu için (örneğin daha az miktarda un) sizce pişmesi konusunda sıkıntı olur mu?

    * Portakal, mandalina ve limona bayılsam da, tatlılarda suyu/kabuğunun kullanılmasından hiç hoşlanmıyorum. Damak tadıma hitap etmiyor diyelim. Sizce portakal suyunu kullanmasam olur mu? Yerine başka bir sıvı (süt vs.) kullanmam gerekir mi?

    Şimdiden çok teşekkür ederim! :D

    Yeni tarif/görsellerinizi her daim dört gözle bekliyorum!! :)

    Sevgiler,

    Ayşe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için :) inanın ben de sizin gibi mutfağı ve yemek yemeği çok seven, sadece yaptıklarını paylaşan bir amatörüm. Mutfak hep deneme yanılmalardan ibaret aslında, sorularınız da hiç basit değil :) Ben mikrodalga hiç kullanmıyorum, onda kek yapılabildiğini dahi sizden öğrendim şimdi. Eğer normal bir kek pisebiliyorsa, brownie de denenebilir ama sonuç ne olur hiç bilemiyorum.
      Portakal ya da limon tadından hoşlanmıyorsanız sadece bu tarif için 1/4 su bardağı oda sıcaklığında su ilave etmenizi önerebilirim. Umarım faydalı olabilirim, eğer denerseniz lütfen sonucu bana da söyleyin, mikrodalga konusunda tereddüt etsem de eminim lezzetli bir brownie çıkar mutfağınızdan. Şimdiden ellerinize sağlık :)

      Sevgiler,
      SEDA

      Sil
    2. İlk fırsatta deneyip sonucu mutlaka bildireceğim Seda Hanım! :)

      Bu arada, mikrodalgada kek -lezzeti fırında pişenle aynı olmasa da- hiç fena olmuyor. Ayrıca oldukça pratik ve hızla pişirmiş oluyorsunuz kekinizi. Bir gün hayatınıza girerse denemenizi tavsiye ederim ;)

      Sil
  3. Kestaneye bayiliriimm, tarifin ekran goruntusunu aldim en kisa zamanda denicem insallah. Bugun de diyete basladim bu tarif benim icin bicilmis kaftan oldu :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kestaneyi seviyorsanız, umarım bu tarifi de beğenirsiniz :) şimdiden afiyet olsun size :)

      Sil