Sayfalar

18 Eylül 2014 Perşembe

Mayasız Poğaça Tarifi


Hera geçen gün anneannesinin lezzetli poğaçasını isteyince, hızlı bir şekilde hemen annemin evlendiğimde benim için hazırladığı tarif defterinden bu poğaçanın tarifini buldum, tarif o kadar pratik ki hamurunu hazırlamak ve pişirmek fazla zamanımı almadı zaten...

Komik gelecek ama bu poğaçayı en son 4 sene önce hamileyken eşimle birlikte gecenin bir vakti hazırlayıp, tepsinin yarısını tüketmiştik, annem bize her geldiğinde ya da biz onlara gittiğimizde hep yaptığı için nedense bende yapma gereği duymamıştım.

Neyse, Hera iyi ki istemiş, mutfakta onca tarif denenirken bu lezzeti unutmuşuz. Herkes zaten evinde poğaça yapıyor, ancak herkesin yaptığı mutlaka farklıdır. Bu haliyle denemek isteyenler için yine de paylaşmak istedim. Mayasız, lezzetli ve çok pratik bir tarif, mutlaka deneyin.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı + 1/2 su bardağı erimiş tereyağı
2 adet yumurta ( bir tanesinin sarısı ayrılacak )
1 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
1/2 demet ince kıyılmış dereotu
İç malzeme;
200-250 gr rendelenmiş ya da ufalanmış beyaz peynir
1 demet ince kıyılmış maydanoz

Üzeri için,
1 yumurta sarısı
Haşhaş, çörek otu ya da susam

▪ Hamuru için bütün malzemeleri karıştırıp, elinize yapışmayan bir hamur elde edin. Bu hamuru üstü kapalı olarak buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.

▪ Bu sırada iç malzemeyi bir kapta iyice harmanlayın. Sürenin sonunda hamuru buzdolabından alın, elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle bastırarak yuvarlak şekil verin. Bu hamurun ortasına iç malzemeden koyup, bir kenarından diğer kenarına doğru hamuru kapatın. Kenarlara bastırıp, her poğaçayı yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

▪ Yumurta sarısını bir fırça yardımıyla poğaçaların üzerine sürün ve haşhaş serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder