Sayfalar

22 Nisan 2014 Salı

Mercimekli Patatesli Börek



Yaz geliyor, pilates, yürüyüş ya da sıkılaşıp forma girmek adına ne yapmam gerekiyorsa yapacağıma, bu aralar mutfak, hamurişi ve tatlı tariflerinden geçilmiyor...;) Bu tarifini vereceğim börek de yenmez mi ama? Hatta, şu anda yazarken bile canım çekti...;)

Bu muhteşem ve çok lezzetli mercimekli ve patatesli böreğin tarifi anneme ait, geçenlerde sevgili annem bizdeyken denedik bu tarifi. Yani, aslında annem yaptı ben notlar aldım. O gün bu böreği fırından aldık, valla soğumasını zor bekledik. Hatta, eşim sanki hiç börek yapmıyormuşum gibi bayıldı bu lezzete...Ama, nasıl bir lezzetse artık yedikçe yemek istiyorsunuz, ben bir oturuşta kaç parça yediğimi hiç söylemiyim...



Neyse, annem gittikten sonra ben bu tarifi bir de sevgili arkadaşlarım için yaptım, onlar da çok beğendi, eh bu, lezzetli ve besin değeri oldukça yüksek olan börek tarifini paylaşmasam olmazdı. Siz de bir ara farklı ama çok lezzetli bir börek yapmak isterseniz, bu tarifi mutlaka deneyin. Özellikle, çocukların tüketmesini de sağlayın ki, yeşil mercimekteki bol proteinden faydalansınlar.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

1 kg yufka
1, 5 su bardağı yeşil mercimek
2-3 adet orta boy patates
2-3 adet orta boy soğan
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Zeytinyağı

Üzerine
1 yumurta
Haşhaş, susam

Sos için;
1 yumurta
3-4 yemek kaşığı yoğurt
1 fincan zeytinyağı

▪ Yeşil mercimeği iyice yıkadıktan sonra 15 dakika kadar düdüklü tencerede haşlayın. Bu sırada, küp küp doğradığınız soğanları ve patatesleri bir miktar zeytinyağında kavurun. Haşlanan mercimeklerin suyunu iyice süzdükten sonra patatesli karışıma ekleyin, üzerine ince kıyılmış maydanoz, salça, tuz ve karabiberi de ilave edip 5-6 dakika daha kavurun. İç malzemeyi soğumaya bırakın.

▪ Bu sırada yufkaların arasına süreceğiniz sos için yoğurt, yumurta ve zeytinyağını iyice çırpın. Bir yufkayı tezgahın üzerinde tamamen açıp bir fırça yardımıyla bu sostan biraz sürün. Soğuyan iç malzemeden yeterli miktarda alıp yufkanın enine doğru yayın ve kol böreği gibi yuvarlayarak kapatın ve yağlı kağıt serdiginiz fırın tepsisine uzunlamasına dizin.

▪ Yufkaları bu şekilde yerleştirdikten sonra tepsinin içindeyken bir bıçakla eşit parçalara kesin ve üzerine fırçayla yumurta sürüp, haşhaş ve susam serpiştirin. Böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin ve ılık servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder