Sayfalar

5 Ocak 2014 Pazar

Zencefilli Kakuleli Kurabiye




Arşivimde deneyip, fotoğraflanmış o kadar çok tarif birikti ki, 2014 ' ün ilk yazısına da, bana hala yeniyıl ruhunu anımsatan bu lezzetli ve mis kokulu kurabiyelerle başlamak istedim. Aslında, bu kurabiyeleri yılbaşından birkaç gün önce yapıp fotoğraflamıştım ama araya başka şeyler girdi ve yeniyıl telaşından bir türlü yazıya hazırlayamadım.



Yani, şimdi çok uzun bir yazı da yazsam bu kurabiyelerin lezzetini ve aromasındaki o yeniyıl havasını anlatmam mümkün değil zaten, tabii burada en büyük başrolü içindeki baharatlara vermek lazım; zencefil, tarçın ve kakule...Kim ne derse desin, bu üç baharatın birleşiminden başka hiçbir koku bana yeniyıl coşkusunu ve kış mevsiminin güzelliğini anlatamaz sanırım...



Bir de içindeki bu aromatik kokular bana Stockholm sokaklarını da anımsatıyor, biliyorsunuz daha önce onların kakuleli çöreklerini de denemiştim. Zaten bu tarifte kullandığım bu geyik şeklindeki kurabiye kalıbını da geçen sene oradan almıştım. Eve gelince diğer kurabiye kalıplarının arasına koymuş, bunca zaman dokunmamışım. Neyse, hem yılın bu zamanına yakışabilecek, yine Stockholm 'e ait bir tarif ile kalıpları denemiş oldum. Aaa, unutuyordum bir de biz Herayla bu kalıptan seramik hamurlarıyla yılbaşı ağacımıza bir sürü süs hazırladık, ne de bereketli bir kalıpmış meğer...;))



Bu kurabiyede de Hera büyük zevkle yardımcı oldu tahmin edersiniz, eh, bir de kendisinin böyle mis kokulu aromatik ev kurabiyelerine karşı da biraz zaafının olduğunu düşünürsek, durum normal tabii...:)) Yani, bazen anlamıyorum, ' bir parça balık ye kızım ' diyorsunuz, ' yooookk hayatta yemem kusarım ' gibi ortalığı ayağa kaldıran tepkili çocuk, bu kurabiyeleri bir oturuşta bütün tepsiyi silip süpürecek performansa da sahip hani. Sürekli istiyor, ' bir tane daha anneee, nolurrrr...' Ne doyumsuzluk ama...



Neyse, ben çok uzatmadan söyleyeyim, siz de en kısa zamanda bu kurabiyeleri deneyin. Yeniyıl coşkusu geçti ama yine de deneyin, ha bir de yanına oldukça sert ve şekersiz bir kahve yapmayı sakın unutmayın. Ama, çocuklara bu kurabiyelerden verirken unutmayın, bir bardak ılık sütten başka hiçbir şey onları bu kadar mutlu edemez ;))



Bu arada, 2014 yılının hepimizin hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirebileceği bir yıl olmasını umut ediyorum, ve sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz huzur dolu bir yıl diliyorum hepinize...;))


Malzemeler

110 gr eritilmiş tereyağı
100 gr toz şeker
1, 5 kahve fincanı pekmez
1 yumurtanın sarısı
1 tepeleme çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil tozu
1 tatlı kaşığı kakule tozu
Yaklaşık 2, 5 - 3 su bardağı un

▪ Eritilmiş tereyağı ve toz şekeri mixer ile iyice çırptıktan sonra, pekmez ve yumurta sarısını ekleyip tekrar çırpın.

▪ Başka bir kasede harmanladığınız un, kabartma tozu, tarçın, zencefil ve kakule tozunu da bu karışıma ekleyip iyice yoğurun. Bu arada kakule tozu için aktaran aldığınız kakulenin içindeki çekirdekleri havanda ezerek toz haline getirebilirsiniz. Kurabiye hamuru hazır olduktan sonra hamuru bir folyo veya streç film arasına koyup iyice yassı hale getirin ve en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.

▪ Sürenin sonunda hamuru dolaptan alıp, unlanmış tezgaha koyun ve merdane yardımıyla biraz incelterek açın. 1 santim kalınlığına yakın hamurdan istediğiniz kalıplarla kesitler hazırlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 9 - 10 dakika pişirip, tepsiyi alın. Kurabiyeler fırından çıktıklarında çok yumuşak olacaklardır, ama soğumaya başladıkça biraz sertleşeceklerdir. Bu esnada arzu ederseniz üzerlerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Daha yaz gelmemişken bana kışı özleten bu kurabiye ve muhteşem sunum için kocaman bir teşekkür !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim :) beğenmenize sevindim :)

      Sil