Sayfalar

5 Eylül 2013 Perşembe

Maraş Usulü Dondurma



Yaz bitmeden yayınla beni diye çırpınan bir tarif daha; ev yapımı maraş dondurması...Arşive hergün yeni bir tarif eklendiği için daha önce fotoğrafladıklarıma zor sıra geliyor bugünlerde...

Bu tarife gelince, tefalin dondurma makinası tariflerinin içinden ilk denediğim dondurmalardan biri. Ama, maraş dondurması deyince aklınıza öyle oldukça kuvvetli bir kol gücüyle bıçakların bile zor kestiği o hakiki maraş dondurması gelmesin tabii ki. Sadece lezzet olarak neredeyse birebir, ama kıvamı ve lezzeti onu aratmayan ve bunun evde de yapılabileceğini kanıtlayan bir dondurma tarifi bu...



Birde herşeyden önce evde yapıyorsunuz, tamamen doğal ve katkısız...Mısır şurubu ya da başka bir katkı maddesi olmadan doğal süt ve salep ile yapabileceğiniz ve çocuklarınıza da gönül rahatlığıyla yedirebileğiniz en doğal dondurma bu. Ayrıca, yapılışı da bir muhallebi yapmak kadar kolayken, sanırım bu dondurma tarifi Hera'nın yaz - kış canı ne zaman dondurma isterse, evde alelacele hazırlayabileceğim en pratik tarif aynı zamanda...;))

Özellikle, evde çocuklar varsa bu tarifi mutlaka deneyin derim. Artık, çocuklarımızı, içine neler koyduklarını dahi bilmediğimiz süslü paketlerle ve boyalarla cezbedici hale getirilmiş, bol katkılı ve şuruplu, hatta sadece dondurulmuş krem şantiden ibaret bir ürünü dondurma diye satanlardan da uzak tutmak gerek. Yani, birşeyin doğalını yapmak bu kadar zor değilken, bence en azından çocuklarımız için denemeye değer diye düşünüyorum...Aay, neyse daha önce bahsetmiştim zaten bu konudaki düşüncelerimden , yine bu konuyu uzatmadan tarife geçeyim en iyisi...

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

1 kg günlük taze süt
12 gr toz salep ( doğal olarak aktarlardan alın )
400 gr toz şeker

▪ Tüm malzemeyi derin bir tencerede karıştırarak orta ateşte kaynatın. Muhallebi kıvamına gelmeden az önce alıp, başka bir kaba aktarıp oda sıcaklığına gelene kadar soğutun.

▪ Soğuyan karışımı dondurma makinasının talimatlarına göre makinada hazırlayın ve derin dondurucuya koyup an az 3- 4 saat donması için bekleyin.

▪ Eğer makina kullanmıyorsanız, karışımı derin dondurucuya koyun. 8 - 10 saat boyunca saat başı dondurucudan çıkarıp, buzlanmasını önlemek için iyice karıştırın ve tekrar dondurucuya koyun. Dondurma iyice donduğunda hazır demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder