Sayfalar

30 Eylül 2012 Pazar

Pizza Margherita


Geçtiğimiz hafta sonu evde yapıp, fotoğrafladığım ve evde pizza yapmanın keyfini doyasıya çıkardığım bir sonraki hafta sonlarında da farklı pizzalar denememe sebep olacak bir tarif...Pizza Margherita...Eşim de ben de pizzaya bayılırız. Ama, genel olarak dışarıda yediğimiz pizzaların ya hamurunu beğenmeyiz ya da içindeki malzemeleri tüketirken içine giren onca şeyin besin değeri ve tazeliği konusunda kafamızda bin tane soru işareti olur. Sadece bu nedenle bile kızımıza dışarıda asla pizza yedirmeyiz!!!

Eee, bu sorun nasıl çözülür ve hem de bir o kadar keyifli hale gelir? Tabii ki evde pizza yapmayı öğrenerek!! Geçtiğimiz ay, La Cucina Italiana dergisinde ev yapımı birçok pizza tarifi vardı. Pizzanın tarihi hakkında da bir sürü bilgi edindikten sonra tabii koydum kafaya; artık dışarıda pizza yemek YOK!

Bu pizzaya margherita adı da Kraliçe Margherita 'nın Napoli'yi ziyaretine dayanıyor. Aynı zamanda İtalyan bayrağının 3 rengini temsil eden bu pizza İtalyanların da temel pizzasını oluşturuyor. Pizza Margherita da İtalyanların en klasik pizzası ama bunu bile yapmak gerçekten çok emek istiyormuş. Yani herşeyden önce o pizza hamurunun birkaç gün mayalanması gerekiyormuş ki en lezzetli hale gelebilsin.

Yani aslında pizzanın hamurunu hazırlamak kesinlikle birkaç saatlik bir iş değil, fermantasyon süreci uzadıkça lezzet de o kadar artıyor. 

İtalya'da pizza hamuru için özel unlar mevcut, ama Türkiye'de iyi kalite bir böreklik un ile de bu işi halledebilirsiniz. Pizza hamuru mayalanma süresinin sonunda genelde elle şekil verilerek açılıyor. Bu pizza tarifinde ben de oyle yaptım, merdane kullanmanıza hiç gerek yok yani, siz elinizdeki tüm sevgiyi ekleyin yeter!!!

Hepinize afiyet olsun :))



Malzemeler

3 su bardağı böreklik un
240 ml su ( 1 su bardağı )
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya

Üzeri için;

1 su bardağı rendelenmiş dil peyniri
1-2 adet orta boy doğranmış domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 avuç fesleğen yaprağı

  • Öncelikle pizza hamurunu hazırlamak için kuru mayayı suyun içinde karıştırarak eritin ve 10-15 dakika kadar bekletin. Sürenin sonunda kuru malzemelerle sıvıları bir araya getirip yoğurun ve hamurun üzerine nemli bir bez örterek birkaç saat mayalanması için oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.

  • Hamur beklerken bir yandan domates sosu için 1-2 adet orta boy domatesin kabuklarını soyun, küçük küpler halinde doğrayın ve çekirdeklerini çıkartıp bir süzgece koyun. Suyunun iyice süzülmesi için burda 10-15 dakika bekletin. Hamurun mayalanma süreci tamamlandığında, çok az unlanmış bir tezgaha alıp tekrar yoğurun ve elinizle yuvarlak şekil vermeye çalışın. Hamurun ortasından kenarlarına doğru parmaklarınızla bastırarak ittirin ve bu kenarları elinizle düzeltmeyin. Bırakın hamurunuz kabarık kenarlı olsun. Daha sonra yumruğunuzla bastırarak iyice genişletin ve fırın tepsisine hamuru yerleştirin.

  • Bir kaşıkla küçük küpler halinde doğranmış ve suyu iyice süzülmüş olan domatesleri hamurun üzerine gezdirerek yayın. Fırın tepsisini önceden ısıtılmış 200-225 derece fırına koyun ve 10-15 dakika bu şekilde pişirin.

  • Bu sürenin sonunda pizzanızı fırından çıkartıp, 1 su bardağı rendelenmiş dil peynirini ve fesleğen yapraklarını yerleştirip, üzerine zeytinyağı gezdirin ve fırında 7-8 dakika daha pişirin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder