Sayfalar

29 Aralık 2012 Cumartesi

Fırında Körili Sebzeli Tavuk



2012'nin son yazısını yazarken şöyle bir düşündüm de, benim için güzel bir yıl oldu. Her şeyden önce bu blog fikrine bile 2012'nin başında karar vermiştim. sanki dün gibi, ama zamanın ne kadar çabuk geçtiğini arşive bakınca anlıyorum aslında. Daha önce yaptığım veya ilk kez denediğim tarifleri fotoğraflayıp, sizinle paylaşmak bambaşka bir deneyim oldu benim için. Oldukça kolay birşeymiş gibi gözükse de, evde yaşayan 2,5 yaşındaki bir cadıya rağmen bunları yapabilmek sandığınızdan çok çok daha zor ;-)

Gelelim, 2013'ü karşılayacağımız akşama. Yılbaşı gecesini evde programlayanlar için yılın son tarifi ise; körili ve sebzeli tavuk...Son derece pratik, bir o kadar da lezzetli bir tarif. Görünümüyle de hem sizin hem de konuklarımızın gözüne hitap edecek türden bir tarif. Köri lezzetiyle bezenmiş tavuk etine, fırınlanmış lezzetli sebzeler eşlik ediyor. Yılbaşı gecesi için henüz ana yemeğinizi planlamadıysanız, bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.

Hayallerinizin gerçekleşeceği güzelliklerle dolu bir yıl daha geçirmeniz dileğiyle...


Malzemeler

1 adet bütün tavuk
10 diş sarımsak
2 adet orta boy soğan
1 küçük boy brokoli
2-3 adet orta boy patates
4 adet havuç
Bir avuç kurutulmuş domates
Bir tutam taze kekik
2 yemek kaşığı köri
1 su bardağı tavuk suyu
tuz, karabiber
1 fincan zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı

▪ Tavuğu iyice yıkadıktan sonra düdüklü tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ekleyerek 15-20 dakika haşlayın. Diğer yandan, ayırdığınız brokolileri, bıçakla dilimlere ayırdığınız havuç ve patatesleri buharda pişirin ya da kaynar suda 10-15 dakika haşlayın.

▪ Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları ve halka dilimler halinde doğradığınız soğanIarı fırın kabına alın. Buharda pişen sebzeleri de ekleyip, kurutulmuş domatesleri de ilave edin. Zeytinyağını, tuzu, karabiberi ve tavuk suyunu da sebzelere ilave edip, karıştırın. Daha sonra, haşlanmış tavuğu fırın kabının ortasına yerleştirip, derisini biraz aralayarak, deri ve tavuk etinin arasına küçük parçalara ayırdığınız tereyağını yerleştirin. Kalan tereyağını karın boşluğuna koyun ve tavuğun bacaklarını bir iple bağlayın. Köriyi elinizle tavuğun bütün derisine ve karın boşluğuna sürün.

▪ 200 derece önceden ısıtılmış fırında tavuk iyice kızarana kadar 30-35 dakika pişirin. Fırından aldığınız tavuğun üzerine taze kekik yaprakları serpiştirerek servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder