12 Ocak 2014 Pazar

Balkabaklı Biberiyeli Kahvaltı Çörekleri



Son birkaç gündür sanki bir bahar havası var, sanki biz daha yeni çıkmadık yeniyıl karşılama telaşlarından...Hava bundan sonra iyice soğur diye beklerken, tam tersi insanı dışarıya çeken, güneşin aldatıcı etkisiyle kışlık en kalın kıyafetleri bile elimin tersiyle itip, bu havada onca virüs barınabileceğini düşünmeden üzerime sadece gömlek ya da ince birşeyler giyip kendimi sokağa atmama sebep olan bir hava var son günlerde...

İyi güzel de o bahsettiğim virüslerin bugünlerde birçok insanı hastanelik ettiğini duyunca gözümde korkmadı değil hani...Öyle, kolay kolay nezle olan bir insan değilimdir ancak bu seneki virüs daha önceki yıllarda birçoğumuzun korkulu rüyası haline gelen domuz gribine neden olan virüs gibi oldukça etkili ve insanı günlerce yatağa düşüren cinstenmiş. Aman, neyse bu aralar hepimiz kendimize daha çok dikkat edelim, artık bolca bitki çayı, sebze çorbaları, bağışıklık kuvvetlendirici aklınıza gelen ne varsa uygulamaya devam...



Yani, keyfimizi kaçırmadan hastalanmadan, 2014 ün ilk zamanlarını güzel geçirelim...Zaten, ülkemizin içinde bulunduğu bu karanlık günlerden hepimiz mutlaka etkilensek de, bari sağlığımıza dikkat edelim...

Neyse, sizi ve çocukları mutlu edecek, sağlıklı ve lezzetli bir tarif daha var elimde; balkabaklı ve biberiyeli çörekler...



Bu tarifi de yabancı bir yayından alıp, not etmiştim. Balkabağının tam da mevsimiyken deneyebileceğiniz mükemmel bir lezzet...Ben balkabağını sadece tatlı olarak tüketmekten yana değilim. Biliyorsunuz daha önce çorba ve tart tariflerini de vermiştim. Aslında, bol lifli ve o kadar sağlıklı bir sebze ki, bence birçok şekilde de tüketilebilir. Buna ne diyorduk; mutfakta, yaratıcılıkta sınır yoktur...



Bu çörekler o kadar lezzetli ki, kahvaltı da farklılık arayanlar için bir alternatif olduğu gibi, kalan çörekleri çay saatinde de keyifle tüketebilirsiniz. Balkabağının zamanı geçmeden bu tarifi mutlaka deneyin. Henüz ılıkken, arasına süreceğiniz krem peynir, reçel veya bal ile çocukları daha da mutlu edeceksiniz.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

350 gr doğranmış balkabağı
2, 5 - 3 su bardağı un
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı doğranmış biberiye
1/2 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
Üzerine haşhaş veya susam

▪ öncelikle 10 - 15 dakika kadar doğradığınız balkabaklarını buharda yumuşayana kadar pişirin ve blender ile ezerek püre haline getirin.

▪ başka bir kasede un, peynir, biberiye, tuz ve karabiberi harmanlayın. Püre yaptığınız balkabağını yoğurt ile karıştırıp, unlu karışıma ekleyin. Karışımı iyice yoğurarak yumuşak ve kıvamlı bir hamur elde edin.

▪ bu hamuru 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra elinizle bastırıp açarak 4 - 5 cm kalınlığında bir hamur elde edin. Yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla veya çay bardağının ağız kısmıyla hamurdan kesitler çıkarın. Bu hamur parçalarını yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin ve üzerlerine yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı yoğurdu çırpın ve sürün. Üzerine haşhaş veya susam serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 - 20 dakika pişirin. Fırından çıkardığınızda yumuşak gözükebilirler soğurken toparlayacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder