15 Nisan 2012 Pazar

Ricotta Tarifi


Ricotta, İtalyan mutfağında lazanya, ravioli gibi makarnalarda, cheesecake gibi lezzetli tatlılarda harikalar yaratan muhteşem bir peynir çeşididir. Ama, merak etmeyin bizim damak zevkimiz de çok aşina bu lezzete; çünkü bizim Türk mutfağındaki lor peynirinin ikiz kardeşi diyebiliriz ricotta için...


Bu peynir İtalya 'da özellikle çilek reçeli ve aklınıza gelebilecek tüm reçellerle çok iyi gidiyor. Ben çilek reçeli ile uyumuna bayıldım ve o yüzden bu şekilde fotoğrafladım. Böylesine lezzetli ve bir o kadar basit olan bu peynir tarifini deneyin mutlaka...Lor peynirini hazır almak daha kolay diye düşünebilirsiniz ama piyasada satılan lorlar genellikle tuzlu, ricotta ise tatlı ve kremsi bir kıvama sahip bir peynirdir; bu nedenle tatlılarla uyumu süper...

Sabah kahvaltılarınıza ya da ara öğünlerinize lezzet katacak olan bu peynirle muhteşem cheesecakeler veya lazanyalar hazırlayabilirsiniz aynı zamanda...Ayrıca sizin de benim gibi evde kalan sütleri değerlendirmek gibi bir derdiniz varsa hiç düşünmeyin bu lezzetli peyniri yapmayı kendiniz evde deneyin.

Herşeyden önce marketlerden peynir alıyoruz, nasıl yapıldığını ve hangi aşamalardan geçtiğini bile bilmeden sofralarımıza koyuyoruz...Ama insanın kendi emeği olunca; peynirin oluşum sürecini ve sütün kesilme aşamasını izlemek bile hergün tükettiğimiz bu yiyeceğe daha fazla değer vermemiz gerektiğini gösteriyor...

Malzemeler 

1 kg süt
5 yemek kaşığı beyaz sirke ya da limon suyu ( ben hem limon suyu hem de sirke kullandım ama limon suyu ile daha kremsi bir kıvam elde ettim )
1/4 çay kaşığı tuz
çelik tencere
temiz bir tülbent
büyük kevgir

  • Çelik bir tencerede sütü iyice ısıtın ancak kaynama noktasına gelmeden az önce ocaktan alın. Yani sütün üzerinde hafif bir kaymak tabakası oluşmaya başladığında tencereyi ocaktan alabilirsiniz. Limon suyu veya beyaz sirkeyi süte ekleyip birkaç dakika bir spatula ile iyice karıştırın. Bu aşamada sütün yavaş yavaş kesildiğini göreceksiniz. Temiz bir peçete veya havluyu tencerenin üzerine örtüp 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. 1 saat sonra kevgirin içine yerleştirdiğiniz tülbentin üzerine tenceredeki sütü boşaltın. Tülbenti kaldırıp çevirerek suyunun iyice süzülmesini sağlayın. Tülbentin içinde kalan muhteşem lezzet Ricotta 'nız hazır. Buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder