23 Nisan 2015 Perşembe

Madlen Kek



Neredeyse blogu açtığım zamanlardan beri hep aklımda olan klasik bir tariftir bu Fransızların meşhur "madeleines" yani madlen keki...Tarif çok basit ve klasiktir ama önemli olan şu fotoğrafta gördüğünüz madeleines kalıbınız yoksa kendinizi tatmin etmek için muffin kalıplarında da yapsanız yine de çok mesut olmazsınız...



Yıllardır aramama rağmen maalesef ülkemizde karşıma çıkan benzerleri genellikle silikon kalıplar, ve maalesef bana doğal gelmediği için fırında ya da ısıl işlem görebilecek herhangi bir gıda malzemesi için bu tarz ürünlere şiddetle karşıyım, teflon ya da diğer yanmaz yapışmaz ürünler de ne kadar sağlıklı o da ayrı bir tartışma konusu tabii ama yine de silikon kelimesi bile beni fena yapıyor...Bu madlen kalıba böylesine takıp araştırmışken yurt dışı seyahatlerinde neden aklıma gelmedi ya da karşıma çıkmadı hiç bilmiyorum...



Ama geçenlerde instagram da hem galerisini hem de Evim dergisindeki her ay hazırladığı harika konseptleri severek takip ettiğim sevgili Nur bana sürpriz yaptı, Amerika' dayken eşine sipariş vermiş benim için bu kalıplardan, ve bu sürpriz beni o kadar mutlu etti ki hemen klasik bir madlen tarifini denemek istedim. Lezzeti tabii ki muhteşem oldu, madlen keki hazırlamak zaten çok pratik sadece birkaç püf noktasına dikkat ederek çayınızın ya da kahvenizin yanında enfes bir lezzet tatmış oluyorsunuz...Bu kaliptan siz de yoksa üzülmeyin yine de bu tarifi mini muffin kalıplarında denemenizi tavsiye ederim. Bu madlen kek kalıp olmasa bile her evde en azından bir kez mutlaka denenmeli...

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

Tarif Joy of Baking den alıntı yapılmıştır
110 gr tereyağı
130 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
1 limon kabuğunun rendesi
2 yemek kaşığı limon suyu
3 yumurta ( oda sıcaklığında )
120 gr toz şeker
1 çay kaşığı vanilya

▪ Yumurtaları ve toz şekeri mixer ile orta devirde iyice krem rengi olana kadar en az 4-5 dakika çırpın. Üzerine limon kabuğu, limon suyu ve vanilya ekleyip tekrar çırpın. Başka bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu iyice harmanlayip eleyerek yumurta karışımına 3 eşit parça halinde ilave ederek karıştırın, ancak bu karıştırmayı yüksek devirde ve uzun süre yapmamaya özen gösterin.

▪ Tereyağını sos tavasinda eritip oda sıcaklığına ulaştığında 2 ye bölün ve azar azar kek hamuruna ekleyip nazikçe hamurun kıvamını bozmadan karıştırın. Karışımı yağladığınız kalıbınıza biraz boşluk kalacak şekilde dağıtın ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 12 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

▪ Kaliptan çıkardığınız madlen kek soğuduğunda üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder