Sayfalar

18 Mart 2015 Çarşamba

Karamel Soslu Elmalı Pay


Yine uzun bir ara verdim, bloguma uğrayamadım bile :( Son zamanlarda çok yoğun bir tempoda sürekli bir koşuşturma halinde olunca eşim de ben de kısa bir tatil yapalım dedik, kısacık da olsa çok iyi geldi bünyemize :) Bu sırada internet ve instagram detoksu da yapmış oldum bahaneyle, blogumu tabii ki özledim ama sanal ortamdan uzak kalmak da iyi olmadı değil, hele instagram o kadar tehlikeli ki, insan her beğendiği tarifi deneyip tatmak isteyince kilo üstüne kilo ekleniyor haliyle :)


Neyse bu tatilden ruhen bedenen biraz da olsa deteokslanip döndükten sonra hemen mutfakta buldum yine kendimi, nereye gidersem gideyim en özlem duyduğum tarifleri denerken yorgunluğumu, stresimi en iyi attığım yer burası...Bu tarife gelince, aslında annemin çocukluğumuzdan beri yaptığı bir tart tarifi bu, ben sadece Hera için daha sağlıklı olsun diye beyaz un yerine tamamını tam buğday unundan yaptım, üzerine de çok az karamel sos ile servis edince lezzeti iyice katlandı.


Baharın gelişiyle yeni meyvelerde raflarda yerini alırken, lezzetli elmalarda henüz bitmiş değil, bu çok pratik ve leziz tarifi mutlaka deneyin, ister çayınızın yanında ya da kahvenizle birlikte bir dilim yiyerek kendinizi şımartmayı da ihmal etmeyin.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

Karamel sos tarifi için buraya bakabilirsiniz.

120 gr tereyağı ( küp küp doğranmış )
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı toz şeker
1 tutam tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
2, 5 - 3 su bardağı tam buğday unu

İç malzeme;
3 adet küp küp doğranmış elma
1, 5 çay kaşığı limon suyu
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı dolusu toz tarçın
1 çay kaşığı dolusu toz kakule
Bir tutam tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı iri parçalara ayrılmış ceviz içi

▪ Derin bir kasede sıvıyağ, yoğurt ve şekeri iyice karıştırın, üzerine başka bir kasede harmanlandığınız un, kabartma tozu ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Tereyağını da ilave edip iyice yoğurun, ele yapışmayan ama çok sert olmayan bir hamur elde edince üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakın.

▪ Bu sırada iç malzeme için doğradığınız elmaları toz şeker, tereyağ ve limon suyu ekleyerek bir tavada orta ateşte sularını bırakıp hafif çekene kadar pişirin. Elmalarin rengi hafif değişmeye başladığında tuz, toz tarçın ve kakuleyi, cevizi ekleyip iyice karıştırın ve iç harcı ocaktan alıp soğumaya bırakın.

▪ Daha sonra pay hamurunu buzdolabından alıp biri biraz daha büyük olmak üzere iki parçaya bölün unlu tezgahta merdane ile büyük hamuru açın ve yağladığınız tart kalıbınıza yerleştirin. Hamurun fazla gelen kısımlarını dışa doğru sarkıtın, elmalı harctan tart kalıbınızın derinliğine göre yeterli miktarda yayın. Diğer küçük hamuru da merdane ile açıp elmalı harçın üzerini kapatın. Kenarlarını altta sarkan hamurun fazlaliklari varsa atıp, iki hamuru da elinizle birleştirerek kenarlarına şekil verin.

▪ Hamurdan fazla artarsa 2. fotoğrafta gördüğünüz gibi minik bir pay da hazırlayabilirsiniz. Elmalı payın üzerine bıçak ile birkaç kesik yaptıktan sonra hamuru önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Üzerine karamel sos ile ya da Vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder