Sayfalar

30 Kasım 2014 Pazar

Ayva Kremalı Elmalı Tart


Kış mevsiminin en sevdiğim yanlarından birisi mutfakta baharat kokuları eksik olmuyor ;), yazın da baharat kullanıyorum tabii ki ama yine de kışın kullandıklarımın yeri apayrı bende, üstelik bir de yaklaşan yeni yılı anımsatan baharatlarla oynamayı onların içiçe geçen aromalarının tadına bakmayı değişmem hiçbir şeye ;) Bazen kendi kendime düşünüyorum şöyle küçük ama sevimli bir baharat dükkanı açsam hiç fena olmaz ;) bütün gün o aromaların içinde mutluluk sarhoşu olurdum herhalde...


Neyse, bu hayallere dalarsam konu iyice yoldan çıkacak, şimdi tarifini vereceğim tart yine meyveli ve baharatlı tam da mevsimine uygun bir kış lezzeti oldu. Meyveli tartları zaten çok seviyorum, kışın sıklıkla elmalı tart ya da galette yaparım. Ama bu defa bir değişiklik yapıp tart hamurunun tabanını ayva kreması ile doldurdum, üzerine de elma dilimleri yerleştirip fırınladım. O gün evde Balıkesir'ın çok meşhur manda kaymağı vardı üzerine bir parça da kaymakla servis edince muhteşem oldu.


Neyse, daha fazla ağzınızı sulandırmadan tarifi hemen vereyim ki, kokusu bütün mutfağı saran, çay ya da kahvenin yanında büyük bir keyifle yiyeceğiniz bu lezzeti mutlaka deneyin. Eminim çok seveceksiniz, hem çok hafif ve lezzetli hem de içindeki baharatlarla yeni yıl ruhunu canlandırmak için birebir...

Hepinize afiyet olsun.


Ölçüler 26-28 cm lık tart kalıbı içindir.

Hamur için;  
3, 5 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
1 tutam tuz
1 çay kaşığı vanilya
1 yumurta
120 gr tereyağı ( soğuk ve küp küp doğranmış )
4 yemek kaşığı soğuk su  

Ayva Kreması için,  
4 adet orta boy ayva
1, 5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çay kaşığı kakule tozu
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
5-6 adet karanfil
1 çay kaşığı dolusu toz tarçın  

Üzeri için,
4 adet orta boy elma
1 kahve fincanı pişen ayvaların şerbeti
Kaymak  

▪ Öncelikle tart hamuru için un, pudra şekeri, vanilya ve tuzu harmanlayın, karışımı mutfak robotuna koyup üzerine soğuk tereyağı ve yumurta ekleyip robotu çalıştırın. Karışımın üzerine 4 yemek kaşığı kadar soğuk su ekleyip, önce robotta daha sonra unlu bir tezgahta iyice yoğurun. Tart hamurunu streç filme sarıp buzdolabına kaldırın.

▪ Bu sırada ayvaların kabuklarını soyup iri dilimler halinde bir tencereye koyun, üzerine toz şeker ve suyu ekleyip orta ateşte ayvaları pişirmeye başlayın. Şekerli su iyice kaynayınca baharatları ilave edin ve ayvalar iyice yumuşayana kadar pişirin. Pişen ayvaları blenderda iyice ezerek krema haline getirin. Bu kremayı tart hamuru pişene kadar bir kenarda bekletin. Pişen ayvaların şerbetini de ayırıp yine bekletin.

▪ Tart hamurunu buzdolabından çıkarıp unlu tezgahta merdane ile açın ve yağladığınız tart kalıbının tabanına bu hamuru yayın. Hamuru birkaç yerinden çatalla delin, üzerine fırın kağıdı ve kuru bakliyatlardan koyun, böylece hamur pişerken çok kabarmayacaktır. Bu hamuru önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin ve fırından aldığınız tart hamurunu soğuması için bekletin.

▪ Soğuyan tart hamurunun tabanını ayva kreması ile iyice doldurun. Daha sonra elmaların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Ayva kremasinin üzerine bu elma dilimlerini dizin ve bir fırça yardımı ile pişen ayvaların şerbetinden elmaların üzerine sürün. Tartı önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar elmalarin üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız tart biraz soğuduğunda üzerine pişen ayvaların serbetinden gezdirip kaymak ile servis edebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Tart konusunda hep bir ürkekliğim var benim, atamadım üstümden:)) Ama bu çok lezzetli görünüyor, balkabaklı bir tart yapmak istiyordum bunu da sıraya alayım bari:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili Ayda, ama eminim sen harika yaparsın. Senin blogunda da bir apple galette var, onu kaç kez yaptım ve ikram ettim hatırlamıyorum. Her defasında harika oldu ;)) Balkabakli tart da harika olur, ama bi ara fırsat bulursan bu tarti da tavsiye ederim, eminim çok seversin♡

      Sil
  2. Tüm tariflerinizi beğeniyorum tebrikler
    ben food photograpy' ye çok meraklıyım siz de bu
    konuda çok başarılısınız..
    inci civelek istanbul

    YanıtlaSil