Sayfalar

26 Ekim 2014 Pazar

Humus Tarifi


Ailece mezesiz ya da salatasız yemek yemeyiz asla, ama nedense geçen yıla kadar humus tarifini denememiştim. Aslında, nohut da çok severiz ama neden aklıma gelmemiş ya da niye atlamışım hiç bilmiyorum. Geçen yıl araştırırken yabancı bir blogda kendime uygun bir tarif görmüştüm, hemen denedim. Daha sonraki denememde biraz kendi damak zevkime göre ölçüleri değiştirdim.


Gerçekten çok lezzetli oldu, fazla ekmek tüketmiyorum ama bu tarif tam ekmeğin üzerine sürüp yemelik bir lezzet de oldu. Daha önce deneyenler bilir, en büyük püf noktası haşladığınız nohutların kabuklarını mutlaka soymanız gerekiyor. Bu işlemi benim gibi sabırsızlanıp atlarsanız rondoda öğütseniz bile istediğiniz kadar kremsi ve pürüzsüz bir humus olmayacaktır.

Bunun dışında, biberiye, pulbiber ekleyerek humusun lezzetini çeşnilendirmeniz de mümkün, yine yaratıcılık size kalıyor bu noktada. Evde humus yapmayı biraz geç keşfetsem de gerçekten çok sevdik, siz de mutlaka deneyin derim.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

250 gr haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut
1/2 su bardağı tahin
2 yemek kaşığı limon suyu
2-3 diş sarımsak
1/3 su bardağı su
Tuz

▪ Nohutları, sarımsakları ve tuzu rondoda iyice öğütün. Üzerine tahini azar azar ekleyip tekrar rondoyu çalıştırın, su ve limon suyunu da yavaş yavaş ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice öğütün.

▪ Servis tabağına aldığınız humusun üzerine zeytinyağı gezdirip, sumak ve pulbiber serperek servis edebilirsiniz.

6 yorum:

  1. Ben Antakyadan nohut unu getirtiyorum çok pratik biraz ılık su ve saydığın malzemeleri ekleyince aynisi oluyor aklında olsun ,elşne sağlık tatlı ve maarifetli arkadaşım -Semra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Semracım ;) Bak bunu hiç bilmiyordum, hakikaten pratikmiş. Bir daha ki sefere mutlaka nohut ununu deniycem ;)

      Sil
  2. Kayınvalidemin yaptığı humusu bayıla bayıla yiyiyorum ama hiç evde denemedim ben. Sanırım artık zamanı, bu tarifi mutlaka deneyeceğim, ellerinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de geçen yıla kadar hiç denememiştim, ama bu tarif gerçekten lezzetli oluyor. İnşallah beğenirsiniz, afiyet olsun şimdiden ;)

      Sil
  3. Ben de Tarsusluyum humus'un olmazsa olmazı kimyon ve sumaktır, daha sonra üzerine maydanoz doğranır ve tereyağında yakılan pul biber dökülerek servis edilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sumak üzerine eklemiştim, ama bir dahaki sefere mutlaka kimyon da ekleyip, üzerine tereyağli sos ile deniycem. Çok teşekkür ederim :)

      Sil