Sayfalar

26 Eylül 2013 Perşembe

Limonlu Cheesecake










Çok uzun zaman önce sevgili Figen' in evinde kızlarla toplandığımızda bize ikram ettiği cheesecake in kıvamına ve lezzetine oracıkta bayılıp almıştım hemen tarifini. Neyse, bir süre sonra denedim tarifi ama lezzeti mükemmel olmasına rağmen, kıvamı tam da istediğim gibi olmadığı için fotoğraflamaktan da vazgeçmiştim...Benim de böyle bir huyum vardır, birşeyler istediğim gibi yani neredeyse mükemmel olmazsa benim gözümde, hemen beş karış bir surat, hayal kırıklığı ve hüsran, ardından da tabii o konu her neyse bir ilgisizlik, isteksizlik...





Ama, söz konusu mutfak olunca benim için, durum biraz daha farklı oluyor. İşte bu noktada, iş inada biniyor, illa da araştırıp karıştırıp bir şekilde kendi damak zevkime göre yapıcam, bende Figen' den aldığım tarifi baz alarak oranlarını kendi araştırmalarıma göre biraz değiştirdim. Bu defa, istediğim gibi kıvamlı ve lezzetli bir cheesecake çıkarabildim ortaya...O gün misafirim olan sevgili Berrin'den de tam not alınca, iyice içime sindi ve artık paylaşabilirdim...;))


Yok, ama kesin kararlıyım, bu sene lezzetli ve daha farklı cheesecake ler deneyip, paylaşmaya da devam edeceğim ;))

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

Bu oranlar 18 cm.lık tabanı çıkabilen kalıp içindir.

Tabanı için;

1 paket Eti burçak bisküvi
40 gr oda sıcaklığında tereyağı

Dolgu için;

300 gr labne peyniri
200 gr süzme yoğurt
100 ml süt kreması
1/2 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya vanilin
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 adet limonun kabukları
Dr. Oetker limon aroması

Üzerindeki limon sos için;

1/2 limon suyu
1 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
50 gr tereyağ

▪ Cheesecake tabanı için biskuvileri rondoda öğütün ve oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice yoğurun, bu karışımı kalıbın tabanına yayıp, bir bardağın tabanıyla bastırarak iyice yayın. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin ve fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

▪ labne peyniri, süzme yoğurt ve kremayı mixer ile iyice çırpın. Daha sonra şekeri ekleyip iyice karıştırdıktan sonra yumurtaları da teker teker ekleyip karıştırın. Limon kabuğu, vanilya ve limon aromasının yarısını ve nişastayı da ekleyin ve karıştırın. Bu dolguyu bisküvi tabanın üzerine dökün ve 175 derecede 50 dakika kadar pişirin. Cheesecake piştiğinde ortası hafif yumuşak ama kenarları sertleşmiş olmalıdır. Fırının kapağını hafif aralayın ama cheesecake i içinde soğumaya bırakın.

▪ Bu esnada sos için tereyağını bir sos tavasında iyice eritip, tavayı ateşten alın ve içine 1 yumurta ekleyip, iyice çırpın. Limon suyu ve şekeri de ekleyip, karıştırmaya devam edin ve bu karışımı benmari usulü, sıcak su dolu bir kabın içine tavayla birlikte oturtup 5 dakika karıştırmaya devam edin. Bu sos ılındığında cheesecakein üzerine dökün ve keki buzdolabında 1 gece boyunca dinlenmeye bırakın.

1 yorum:

  1. Merhaba :)
    Tarife bakmak için gelmiştim kızlar limonlu bir şeyler istedi. Galiba fotoğrafları değiştirince bir senkron sorunu olmuş giriş yazısı ile fotoğraflar arasinda çok fazla boşluk var yani fotograftan sonra baya bi aşağı kaymış yazılar.
    Sevgiler...
    Esra

    YanıtlaSil