Sayfalar

4 Temmuz 2013 Perşembe

Vişneli Çikolatalı Islak Kek



Yine uzun bir ara oldu, ama bu süreçte hem dinlendim hem de ülkemdeki gergin ve tatsız olaylar için her günüm kaygılarla ve doğabilecek yeni umutları beklemekle geçti...

Yine de bu kadar gerginlik dolu günlerde, herkes birbirinin gözünü çıkaracak hale gelmişken ve tüm iyi niyetli sesler bile şiddetle susturulurken benim de yazmaya hiç mecalim yoktu...

Ümit edip, her işte bir hayır vardır demek gerek...Ümit edelim de çocuklarımız için aydınlık yarınlar, barış ve huzur dolu günler olsun...

Bugünkü tarife gelirsek, yine arşivden bir tarif olsa da vişneli çikolatalı ıslak kek tüm çocukların ve ev halkının kesinlikle bir dilimle yetinmek istemeyeceği türden...Bu ıslak kek genellikle birçoğumuzun en azından bir kez denediği bir klasik olsa da, ben içerisine bitter çikolata ekleyip çikolatanın aromasını daha da yoğun bir şekilde almak istedim...

Bu yoğun tadı da ekşi tatlı vişnelerle dengelemek çok uyumlu oldu bence. Bu arada daha önce bahsettiğim derin dondurucudaki vişne istiflerinden tekrar bahsetmeyeceğim çünkü gerçekten ben bu konuda dersimi aldım ;))...gerçekten...

Çikolata ve vişnenin uyumuna bayıldığım için bu lezzet tam bana göre, ama Hera 3 yaşını doldurmak üzere ve bugüne kadar çikolatalı ve şekerli tatlarla çok tanışmışlığı yok. Sadece evde yapılan kakaolu bir kek için sınırlı hakkı vardır, sütlü tatlıları da bugüne kadar hep pekmezle tüketti. Şeker yerine de kuru kayısı, hurma, kuru erik yedi... Nedenine gelince, bunu anne ve babası olarak biz tercih ettik, yani şu büyüme ve gelişme evresinin önemli aşamalarında zararlı ve gereksiz besinlerden uzak tuttuk ki, okul zamanı gelince istesek de uzak tutmayı başaramayız herhalde...Yine de bu besinleri az tüketen çocuklar diğerlerine göre yetişkin olduklarında da bu tatlara çok yakın olmayabiliyorlar.

Neyse, yine konu nereye gidiyor, işte bu lezzetlere pek alışkın olmayan tatlıcadıma o gün arkadaşlarıda olduğu için ve nasıl olsa keki de ben kendim pişirdiğim için tatmasına izin verdim, ama sanki ilk defa kek pasta yiyormuşçasına çıldırdı...Hatta, yatarken bile ' anne, yayın da yiyebiliymiyim nütfen nütfen' diye söyleniyordu ;))

Kısacası, bu lezzete çocuklar da siz de bayılacaksınız, hem yaz mevsiminde yoğun çikolatalı tatlar tüketmek istemiyor insan, içine ekleyeceğiniz ekşi meyvelerle bunu çok güzel dengeleyebilirsiniz...

Hepinize afiyet olsun...


Malzemeler

125 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
120 gr bitter çikolata ( parçalara ayrılmış )
1/2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 - 2, 5 su bardağı un
1 su bardağı dondurulmuş vişne

Sosu için;
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı toz şeker

Üzerine ; Dr Oetker glazür

▪ Yumurtaları, toz şeker ve tereyağı ile mixer yardımıyla iyice çırpın. Bu karışıma, yoğurt ekleyip tekrar karıştırın. Başka bir kapta harmanladığınız un, kabartma tozu ve kakaoyu da ilave edip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın.

▪ Çikolata parçalarını da ekleyip, üzerine kaynar suyu dökün ve karıştırın. Yağladığınız kek kalıbına hamurun yarısını dökün, vişnelerin yarısını üzerine yerleştirip hamurun kalan yarısını da dökün. Kalan vişneleri de hamurun en üstüne parmağınızla hafif bastırıp gömülmelerini sağlayarak dizin. 200 derecede 40 45 dakika kürdanla kontrol ettiğinizde yapışmayacak kıvama gelene kadar pişirin.

▪ Keki fırından almadan önce sos malzemelerini sos tavasında karıştırıp 5 dakika kaynatın ve fırından çıkardığınız sıcak kekin üzerine sıcak sosu dökün. Kekiniz iyice soğuduğunda hazır glazür ile süsleyip servis edebilirsiniz.

4 yorum:

  1. Harika olmuş,ellerine sağlık cafe de hera:)Bayıldım:))))

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım, bu tarif aslında tam senlik ;))

    YanıtlaSil
  3. Woow siteniz çok güzel buda benim ıslak kek tarifi sitem http://sofrayemektarifleri.blogspot.com sitesinde en güzel pasta tarifleri ve hünerli bayanlardan yemek tariflerine ulaşabilirisniz.

    YanıtlaSil