Sayfalar

21 Mart 2013 Perşembe

Pırasalı Etli Börek


Evet, bu kadar ara yeter!!! Bahar yorgunluğu olayını abartmadan bünyeye hakim olmak lazım ama değil mi? Ya, hem kış mevsiminin kasvetinden ve soğuk havasından sıkıldım hem de her sene bahara geçiş üzerime bir ağırlık getirir ki sormayın...

Neyse, halsizlik, yorgunluk derken bir de ısınan havanın etkisine kapılıp evde ve mutfakta çok zaman geçirmeyince yeni tarifler denemeye de fırsatım olmadı. Yani, bu aralar mutfak olağan dışı bir rutine takıldı kaldı ;))

Geçtiğimiz günlerde yaptığım pratik ve lezzetli pırasalı etli böreği fotoğraflamıstım ki, nihayet bugün paylaşabiliyorum. Ekmek hamuru ile hazırladığım bu börek o kadar lezzetli oldu ki eminim pırasa sevmeyen bile parmaklarını yiyecektir. Pırasanın kavrulmuş etle uyumu zaten mükemmel, siz kavrulmuş et yerine kıyma ya da kuşbaşı et de kullanabilirsiniz.



Neyse, fırından alacağınız taze ekmek hamuruyla bu lezzetli böreği çok kısa sürede hiç vakit kaybetmeden hazırlayabilirsiniz. Hatta, geç kalmayın bu hafta sonu bu tarifi mutlaka deneyin.

Hepinize afiyet olsun ; ))


Malzemeler

1 kg ekmek hamuru
1 demet pırasa
1 adet orta boy haşlanmış patates
250 - 300 gr kavrulmuş et
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzerine;
haşhaş, susam
1 yumurta sarısı

▪ Ekmek hamurunu yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıp, ılık bir yerde üzeri örtülü bir şekilde dinlenmeye bırakın. Bu sırada, yıkadığınız pırasaları ince ince doğrayın ve zeytinyağlı bir tavada renkleri hafif değişene kadar soteleyin. Tavanın altını kapatıp, haşlanmış patatesi pırasanın üzerine rendeleyin. Kavrulmuş eti ilave edip, tuz, karabiber ve pul biber ekleyerek iç malzemeyi iyice karıştırın.

▪ Ekmek hamurunu alıp, her bir bezeyi merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bezelerin yarısını her bir katına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı sürerek üst üste koyun ve merdane ile fırın tepsiniz büyüklüğünde açın. Açtığınız bu hamuru tepsinin altına yerleştirin ve bezelerin diğer yarısını da her katını yağlayarak aynı şekilde açın.

▪ Tepsideki hamurun üzerine iç malzemeyi döküp iyice yayın. Üzerine açtığınız diğer hamuru örtüp, kenarlarını yapıştırarak iyice kapatın. En üstüne az su ile çırpılmış yumurta sarısı sürüp, susam ve haşhaş serpin. 200 derece ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder