Sayfalar

29 Ocak 2013 Salı

Ayva Tatlısı



Kara kışın habercisidir ayvalar...Ayva ağaçlarının üzerinde ne kadar çok meyve varsa, kış mevsimi de o kadar sert geçermiş. Bugün dışarıdaki havanın soğukluğu yüzüme işlediğinde, ayva tatlısını paylaşmanın tam zamanı diye düşündüm.

Evde genellikle kabak tatlısını çok sık yapıyorum, ama geçenlerde buzdolabında elimizi bile sürmediğimiz ayvalara bir müddet öylece bakarken aklıma ayva tatlısı yapmak geldi. Dışarıda hazır olarak tükettiğimiz ayvalar kıpkırmızıdır bilirsiniz, eh bu rengin gıda boyasından kaynaklandığını da bilirsiniz.

Ama ben bu tarifi herhangi bir katkı malzemesi ilave etmeden yaptım. Rengi hazır olarak tükettiğimiz ayva tatlıları gibi aşırı derecede kırmızı olmasa da, lezzeti harika oldu.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

4 adet orta boy ayva
2,5-3 su bardağı toz şeker
2 adet çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
su
Üzerine kaymak ve file badem

▪ Ayvaların kabuklarını soyduktan sonra enlemesine ikiye bölün ve çıkarttığınız çekirdeklerini bir kenara ayırın. Bu çekirdekler ayva tatlısının kıvamlı olmasını sağlayacak, aynı zamanda pişerken doğal rengini de yine bu çekirdekler verecek. Bu arada ayvaları limonlu suda bekletin ki, siz başka şeylerle meşgulken kararmasınlar.

▪ Ayvaları bir tencereye dizin ve üzerine toz şekeri gezdirin. Ayvaların yarısını geçmeyecek şekilde su ilave edin. Tarçın, karanfil ve ayva çekirdeklerini de üzerine ekleyip orta ateşte ayvalar iyice yumuşayana kadar pişirin.

▪ Soğuyan ayvaların üzerine kaymak koyup, file badem serperek servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder