Sayfalar

27 Aralık 2012 Perşembe

Yılbaşı Ekmeği ( Christmas Bread )



Yılbaşı ekmeği, kokusuyla ve lezzetiyle yeni bir yılın daha geldiğinin habercisi adeta...İtalyan mutfağında ' Panettone ' olarak da bilinir bu ekmek, ancak Panettone' nin yapım ve mayalanma aşamaları bu tariften biraz daha farklıdır. İtalyanlar bu ekmeği sadece yılbaşı zamanlarında yapıp, genellikle de sabah kahvaltısında kahve ya da çay eşliğinde yemeyi tercih ederler. Panettone yapılış olarak farklılık gösterse de lezzet olarak bu ekmekle hemen hemen aynıdır. Bu, hafif tatlımsı biraz da kek lezzetinde ki ekmeğin tadı size paskalya çöreğini de anımsatacaktır.



Bol miktarda kuru meyve ve kuruyemiş içeren bu lezzetli ekmeği sizin de seveceğinize eminim. Daha önce denemediyseniz bile, bu yıl yeni yılı karşılayacağımız bugünlerde mutlaka deneyin. Herşeyden önce kahvaltı sofranızın tadına tat katacaktır.

Hepinize afiyet olsun.

Tarifte La Cucina Italiana dergisinden alıntı yapılmıştır.


Malzemeler

4 su bardağı çok amaçlı un
30gr. yaş maya
1/2 su bardağı toz şeker
200 ml ılık su
2 yumurta sarısı
2 yumurta
100gr tereyağı
10 gr tuz
1 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı kuru meyve
1/2 su bardağı irice parçalara ayrılmış ceviz
10-12 adet doğranmış kuru kayısı

▪ Derin bir kasede su, yaş maya, tuz ve şekeri iyice karıştırın. Bu karışıma 2 yumurta ve 1 yumurta sarısını ekleyip, tekrar karıştırın. Farklı bir kapta unu ve oda sıcaklığındaki tereyağını parmaklarınızla yoğurarak bütünleşmesini sağlayın.

▪ Mayalı karışımı unlu karışıma ekleyip malzemeler bütünleşene kadar yoğurun. Bu hamuru derin bir kasede üzeri bir bezle örtülü olarak ılık bir yerde en az 2 saat mayalanmaya bırakın.

▪ Mayalanma süresinin sonunda hamuru unlu tezgaha alıp, kuru meyveleri ve kuru yemişleri hamurun içine ekleyip biraz daha yoğurun. Hamuru tekrar kaba alıp, üzeri kapaIı bir şekilde 1 saat daha dinlendirin.

▪ Sürenin sonunda hamuru yağladığınız bir kek kalıbına yerleştirip, kalan yumurta sarısına çok az su ekleyerek hamurun üzerine fırça yardımıyla sürün. Ekmeği 180 derece ısıtılmış fırında en az 45 - 50 dakika pişirip servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder