Sayfalar

4 Ekim 2012 Perşembe

Balık Çorbası


Deniz ürünleri kategorisindeki telafi çabalarıma kaldığım yerden devam ediyorum. :)) Balığı ve diğer deniz ürünlerini çok seven bir aileyiz, ama maalesef bizim 2 yaşındaki tatlıcadımız bu konuda bazen bizimle aynı fikirde olmayabiliyor...

Bir anne olarak, çok da severek yemediği besinleri farklı alternatifler halinde sunarak çocuklara sevdirmek de bizim görevimiz diye düşünüyorum. Yani, yine tam da böyle bir düşüncenin ortasında oluşmuş bir tarif işte, balık çorbası...

Tarif oldukça basit aslında, sadece el ve çok sayıda tabak kirliliğine neden olsa da bu lezzete kesinlikle değer...Balığı çorba olarak tüketmek konusunda birtakım şüpheleri olan eşim bile bu tarife bayıldı. Zaten, şimdi de balığın ve denizlerin tam mevsimi...

Ben bu tarifte deniz levreği kullandım. Siz, arzu ederseniz mezgit ya da kılıç balığını da tercih edebilirsiniz. Baharatların verdiği aromalarla iyice lezzetlenen bu çorbanın tadına doyamayacaksınız. Hatta, ertesi güne kalan çorba tüm aromayı içine çektiği için çok daha lezzetli oluyor. Bu tarifi hem kendiniz için hem de balık konusunda biraz tereddütü olan çocuklarınız için mutlaka deneyin. Çocuklar üzerinde müthiş bir etki yaratıyor ve kesinlikle işe yarıyor!! :))

Afiyet olsun.

Malzemeler

1 adet levrek ( 1 kg civarında )
1 adet patates
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 diş ezilmiş ya da rendelenmiş sarımsak
1 demet ince kıyılmış dereotu
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı un
1 litre su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
tuz, karabiber

  • Öncelikle iyice temizlenmiş, hatta fileto edilmiş ve iri parçalara ayrılmış balığı iyice yıkayın ve orta boy bir tencereye alın. Üzerine 1 litre su ekleyip, 10-15 dakika kadar orta ateşte balığı haşlayın. Eti iyice yumuşayan balığı bir kevgirle çıkarıp, kılçıklarını temizlemek için bir tabağa alın. Kılçıkları iyice temizleyip balığı küçük parçalar haline getirdikten sonra, balığı haşladığınız suyu süzgeçten geçirin ve başka bir kaba aktarın. Suyun içinde küçük de olsa göremediğiniz kılçıklar olabilir, emin olmak için bu işlemi mutlaka yapın. 

  • Balıkları haşladığınız tencereye zeytinyağ ve tereyağını koyup, kısık ateşte ısıtın. Tencereye unu ekleyip sürekli karıştırarak, unun rengi hafif değişene kadar kavurun. Kavrulan una, küp küp doğranmış soğanı ve yine iri parçalar halinde doğranmış patatesi ekleyip karıştırmaya devam edin. Sebzeler 1-2 dakika sotelendikten sonra, haşlanmış balığın suyunu bu karışıma ekleyin.

  • Su iyice kaynamaya başladığında tencerenin kapağını kapatın ve sebzeler iyice yumuşayana kadar 15 dakika kadar kaynatın. Sürenin sonunda iyice yumuşayan sebzeleri blenderdan geçirin ve kılçıkları temizlenmiş balıkları da ekleyerek, üzerine rendelenmiş sarımsak, 1 adet limon suyu, tuz ve taze çekilmiş karabiber ilave edin. Çorbayı 10 dakika da bu şekilde pişirdikten sonra, ince kıyılmış dereotlarını serperek 5 dakika dinlendirin ve yine dereotu serperek servis edin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder