Sayfalar

18 Eylül 2012 Salı

Patlıcanlı Arpa Şehriye Pilavı


İki gün önce az da olsa yağan yağmurun yarattığı serin hava beni inanılmaz mutlu etti. Bu yazın bunaltan sıcak günlerinin ardından sonbaharı hissetmek gerçekten çok güzel.

Herşeyden önce, yaz mevsimini geride bırakırken, reçel, turşu ya da domates konservesi gibi kışa dair yapılan hazırlıkların heyecanını yaşamak da ayrı bir keyif...

Bu heyecan ve keyifle, yazın bunaltıcı günlerinde sürekli erteleyip durduğum planlarımı ve denemediğim tüm yeni tarifleri bu sonbaharda gerçekleştiririm umarım...

Sanırım bu tarifi paylaşarak bu konuda bir adım bile atmış sayılırım. Evet, yine yüzümde bir utanç ifadesiyle; Tanrım bu blogda bir tane bile pilav tarifi YOK mu ?!!! Bu kez gerçekten utandım !!!

Oysa, Türk mutfağının ve bereketin simgesidir pilav...Ben de vicdanımı rahatlatmak adına iki sevdiğim lezzeti bir araya getirerek patlıcanlı arpa şehriye pilavının tarifini paylaşmak üzere geçtiğimiz günlerde fotoğraflamıştım.

İşte, pirinç ve bulgur pilavının dışında her türlü et ve tavuk yemeklerinin yanına yakışan bir lezzet...

Afiyet olsun.


Malzemeler

4-5 adet orta boy patlıcan
1,5 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy soğan
1 avuç ince kıyılmış dereotu
2-3 yemek kaşığı tereyağ
tuz, karabiber

  • Patlıcanları alacalı olarak soyup ince şeritler halinde doğrayın ve bol tuzlu suda 10-15 dakika bekletin. Bol sıvı yağ dolu kızartma tenceresinde patlıcanları renkleri hafif değişene kadar kızartın. 

  • Diğer yandan tereyağını pilav tenceresine koyup kısık ateşte ısıtın ve ince küpler halinde doğradığınız soğanı bu yağda soteleyin. Arpa şehriyeyi de ekleyip birkaç dakika kavurun. Sıcak suyu ekleyip tuz ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın. Pilav suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin. Pilav piştiğinde patlıcanları ekleyip çok az karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın. Servis tabağına aldığınız pilavı ince kıyılmış dereotu ve taze çekilmiş karabiber ile servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder