5 Haziran 2012 Salı

Çilekli Galette ( Strawberry Galette )


Daha önce blogda yayınladığım galette tarifi, sebze ve bol peynir içeren tuzlu bir tart tarifiydi. Bu defa, çilekler de lezzetlerinin hazır en dorukta olduğu dönemin içindeyken çilekli galette yapmak istedim. Blogu takip edenler galette'in bir çeşit tart hamuru olduğunu biliyorlardır zaten...

Hamuru yine aynı şekilde elinizle fazla yoğurmadan hatta yoğurma aşamasını mümkünse bir mutfak robotunda bütün malzemeleri soğutulmuş olarak karıştırıp hazırlıyoruz. Bir önceki galette tarifinden farklı olarak hamura şeker ekliyoruz...



Çilekleri de şekerli ve nişastalı bir karışımda kısa bir süre beklettikten sonra tart hamuruna yerleştirip şekil veriyoruz. Ben şu dönemde çok lezzetli olduğu için meyve olarak çilek tercih ettim. Siz aynı ölçülerle kayısı, kiraz, yaban mersini...vs kullanabilirsiniz.




Tart hamurunun kenarlarına da bol miktarda şeker serpiştirince kıtır kıtır ve çok lezzetli bir tart elde ediyorsunuz. Galette 'in bir özelliği de bu zaten, meyvelerle hazırladığınız zaman hamurun kenarlarına çırpılmış yumurta sürüp bolca şeker serpiştirmek...


Böyle bir tartı hazırlayıp, büyükçe bir dilim kestikten sonra yanında mutlaka vanilyalı dondurma ile servis etmenizi öneririm. Meyvelerin tadıyla vanilyalı dondurmanın uyumu muhteşem oluyor...

Klasik bir tart gibi gözükse de bu tarifi denemenizi öneririm. Yaz aylarında meyve çeşitliliğinin de çok olması ayrı bir avantaj galette hazırlamak için...Öyleyse bu yaz çeşit çeşit meyvelerle galette tariflerini daha sık denemeniz dileğiyle...

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

Hamur için;

125 gr küp küp kesilmiş buzdolabında iyice soğutulmuş tereyağ
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
1,5 su bardağı un
1/4 su bardağı soğuk su

İç Malzeme için;

300 gr şeritler halinde kesilmiş çilek
1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
3-4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı limon suyu

Üzeri için;

1 yumurta (çırpılmış)
üzerine serpiştirmek için toz şeker


  • Mutfak robotunuzda un, toz şeker, tuzu iyice harmanlayın. Soğuk tereyağını ekleyip tekrar karıştırın. Tereyağ irili ufaklı parçalar halinde hamurla bütünleştiğinde soğuk suyu azar azar ekleyerek robotu çalıştırın. Hamuru bir kez de un serpilmiş tezgahta elinizle yoğurun ve streç filme sarıp buzdolabında dinlenmeye bırakın.

  • Çilekleri ince şeritler halinde kestikten sonra, mısır nişastalı ve şekerli karışıma ekleyip, üzerine limon suyunu ilave edin ve karıştırın. Bu şekilde 10-15 dakika bekletin. Buzdolabından hamuru alıp, unladığınız tezgahta merdane ile yuvarlak bir şekil vererek hamuru açın. Çilekli karışımı hamurun ortasına yerleştirin ve hamuru kenarlarından katlayarak meyvelerin üzerine doğru kapatın. Kapattığınız bu kenarlara çırpılmış yumurtayı fırça yardımıyla sürün ve hem hamurun üzerine hem de meyvelerin üzerine bolca şeker serpiştirin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyduğunuz tartı 200 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. Tartı fırından alıp soğuttuktan sonra vanilyalı dondurma ile servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder