Sayfalar

22 Nisan 2012 Pazar

Taze Krema Tarifi ( Crème Fraiche )


Geleneksel Fransız mutfağının vazgeçilmez unsuru olan taze kremayı Avrupa 'da ve Amerika 'da birçok markette kolaylıkla bulabilirken, Türkiye 'de bulmak maalesef imkansız...Normal süt kremasını neyse ki ülkemizde rahatlıkla temin edebiliyoruz, ancak her zaman aldığımız pastörize kremalar paket açıldıktan sonra en fazla 2 gün içinde tüketme zorunluluğunu gerektiriyor. Taze krema ise buzdolabında kapaklı bir kavanozda 10-12 güne kadar tazeliğini koruyabiliyor. Ayrıca süt kremasına göre çok daha yağlı, yoğun bir kıvama ve hafif ekşi bir lezzete sahip. Dolayısıyla, taze krema yani crème fraiche ile yapılan tarifler daha bir lezzetli oluyor...



Yurtdışında oldukça fiyatlı olan ülkemizde ise bulmak neredeyse imkansız olan bu harika lezzeti neden evde yapmayalım ? Hem de inanamayacağınız kadar kolay bir yöntemle :) Tek yapmanız gereken bir süt kremasını mayalamak...Evet, bu kadar basit tıpkı evde yoğurt yapmak gibi birşey :)

Yaptığım araştırmalar sonucu yurtdışında, ev yapımı taze krema mayalarken buttermilk denilen hafif kremamsı bir süt kullanıyorlar. Sütü oda sıcaklığında limon suyu ile kestirerek elde ediyorlar sanırım. Buttermilk de Türkiye 'de satılmıyor zaten. Ben de Crème Fraiche i ilk defa denediğim için buttermilk hazırlamak riskli geldi ve konuyu araştırırken buttermilk yerine kefir de kullanılabileceğini öğrendim.

Peki bu yapımı kolay ve içine girdiği her tarifi farklı bir lezzete taşıyan taze kremayı nerelerde kullanacaksınız ? Herşeyden önce creme fraiche ile çorbalarınızı lezzetlendirebilir, kiş hazırlarken kullanabilir ya da makarnalarınıza harika soslar hazırlayabilirsiniz. Ya da şu an benim aklıma gelmeyen birçok tarifte deneyebilirsiniz...Ben bu kremayı hazırladıktan 1-2 gün sonra fırında kremalı patates tarifi denedim ve inanın creme fraiche ile çok daha lezzetli ve aromatik oldu diyebilirim...Bu hafta içinde onun yazısını da paylaşırım sizlerle...

Neyse tarife geçeyim siz de en kısa zamanda taze kremayı hazırlayıp mutfakta harikalar yaratmaya devam edin...:)

Malzemeler

2 kutu süt kreması ( 400 ml - Pınar ya da Ülker olabilir )
100 ml kefir ( ben eker marka kullandım )

  • Temiz cam bir kavanoza kremayı boşaltın, kefiri de üzerine ekleyip iyice karıştırın. Kavanozun ağzını temiz bir peçete ile örtüp, kavanozu bir mutfak havlusu ile iyice sarın ve mutfağınızın sıcak bir köşesinde 18-20 saat kadar bekletin. Bu sürenin sonunda kremanızın tadı hafif ekşi, kıvamı da daha yoğun olacaktır. Kavanozun kapağını kapatıp buzdolabında 10 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Kremanız buzdolabında bekledikçe yoğunlaşacaktır.

2 yorum:

  1. kefir derken içecek olan kefir mi acaba

    YanıtlaSil
  2. evet, içecek olan kefir, ben eker marka kullandım. Siz de marketlerin süt ürünleri reyonunda kolaylıkla bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil