Sayfalar

29 Nisan 2012 Pazar

Pazılı ve Peynirli Galette


Galette mi Crostata mı ?...Aslına bakarsanız ikisinin arasındaki net farkı henüz çözebilmiş değilim. Galette Fransız mutfağında özellikle tart ve pay için çok sık kullanılan bir hamurdan yapılıyor. Tart hamurundan tek farkı tart kalıbında pişirmeden, iç malzemeyi hamurun ortasına koyup kenarlarına elinizle şekil vermeniz ve o şekilde pişirmeniz. Crostata ise Galette'in İtalyan mutfağındaki karşılığı. Yani ikiside hemen hemen aynı fakat farklı mutfakların tart hamurları...



Galette genellikle taze meyvelerle veya reçellerle hazırlanan nişastalı ve şekerli olarak hazırlanıp pişirilen bir tart. Ancak tartlar her zaman tatlı olmak zorunda değildir. Böyle bir hamurla sebzeli veya etli farklar da yaratmak mümkün. 


Ama en kısa zamanda meyveli olarak da hazırlayıp paylaşmayı düşünüyorum. Meyvelerle de çok lezzetli olacağı kesin. Özellikle şu sıralar çilekli veya muzlu yapılabilir...Bakın şimdiden fikir üretmeye başladım umarım bu düşünceler beni birazdan mutfağa doğru itmez :)



Pazılı ve ricottalı hazırladığım bu iç malzeme de bu hamura inanılmaz uyum sağladı. Ayrıca yapılışı çok kolay, tüm malzemeyi hamurun ortasına koyup kenarlarını kapatıp pişiriyorsunuz ve sonunda süper lezzetli bir galette yemiş oluyorsunuz...Bu hamuru 1-2 gün önce hazırlayıp buzlukta bekletebilirsiniz, misafirleriniz gelmeden 1 gece önce buzdolabına alır gün içinde de pratik bir şekilde harikalar yaratabilirsiniz...

Bu tarifin yaratıcılığı aslında tamamen size ait, ben pazıyı çok sevdiğim için bu sebzeyi seçtim. Siz, evinizde ıspanak veya pırasa varsa onlarla da mükemmel lezzetler yakalayabilirsiniz. Ama kesinlikle bu tarifi denemelisiniz...:)

Afiyet olsun.

Malzemeler

Su bardağı olarak belirtilen ölçü Amerikan cup ölçü birimine eş değerdir.

Hamur için;

1,5 su bardağı un
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı şeker
115 gr soğuk ve küp küp doğranmış tereyağ
4-5 yemek kaşığı soğuk su

İç Malzeme için;

2 demet pazı
3 adet taze soğan
pulbiber
tuz
karabiber
100 gr ricotta veya tuzsuz lor peyniri
1/2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
2 yemek kaşığı labne peyniri
1 yumurta

Üzeri için;

1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su

  • Galette hamurunu hazırlamak için mutfak robotunuzda un, tuz ve şekeri harmanlayın. Daha sonra üzerine soğuk tereyağını ekleyip robotu tekrar çalıştırın, bu esnada soğuk suyu azar azar karışıma ekleyip robotu çalıştırın ve hamurun bütünleşmesini sağlayın. Robottan hamuru alıp, bir kez de elinizle yoğurun ve streç filme sarıp yaklaşık 30 dakika kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.

  • Pazıları yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra ince ince doğrayın, taze soğanları da aynı şekilde doğrayın. Bir tavaya bir miktar zeytinyağı ekleyip önce taze soğanları soteleyin. Soğanların renkleri değişmeye başlayınca pazıları ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber ilave edip suyunu çekene kadar pazıları pişirin.

  • Derin bir kaba ricotta veya tuzsuz loru, beyaz peyniri ve labne peynirini iyice karıştırın. Bu peynir karışımına 1 yumurtayı ekleyip tekrar karıştırın. Buzdolabından aldığınız hamuru yağlı kağıt serili tezgahta merdane ile açın.

  • Peynirli karışımla pazıyı birleştirip karıştırın. Açtığınız hamurun ortasına daire şeklinde iç malzemenizi yayın ve hamurun kenarlarını iç malzemenin üzerine doğru elinizle katlayarak kapatın. Kapattığınız bu kenarların üzerine 1 yemek kaşığı su ile çırpılmış yumurta sarısı sürün. 200 derece fırında hamurun kenarları iyice kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder