Sayfalar

22 Mart 2012 Perşembe

Portakal Pelteli İrmik Tatlısı


Dün itibariyle bahar sezonunu resmen ve nihayet karşıladık...Eee portakallara yavaş yavaş veda edip de başka meyveleri ve lezzetleri karşılama zamanıdır artık. Kış aylarında sadece meyve olarak tüketmedik ki portakalı; keklerde, tatlılarda ne çok faydalandık hem suyundan hem kabuğundan; artık son demlerini yaşarken bunu hafif bir tatlıyla sonlandırmak lazım diye düşündüm ve annemin yaptığı portakal pelteli irmik tatlısını yaptım. Daha önce bahsetmiştim buzdolabında kalan sütleri değerlendirme çabalarımdan; bu da öyle bir tatlı oldu zaten...Evde küçük bir çocuğunuz varsa buzdolabınızda süt hiç eksik olmaz ama o çocuk süt sevmiyorsa eğer, mutlaka aldığınız sütler hep artar ve size de bunları değerlendirmek düşer...:))

Neyse, lafı çok uzatmadan bu hafif ve meyveli tatlının tarifini hemen paylaşayım sizlerle...Siz de koşun mutfağa ve bu pratik tatlıyı hemen deneyin. Hem siz hem de çocuklar bu tatlıyla bol bol süt ve portakal tüketmiş olacaksınız. Lezzeti de o kadar hafif ve güzel ki kesinlikle bir dilimle yetinmeyeceksiniz...:)

Malzemeler

irmikli tatlı için;

1 kg süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 portakalın kabuğu ( rendelenmiş )

portakal peltesi için;

2 su bardağı portakal suyu
1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
2 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
1/2 su bardağı toz şeker

  • Öncelikle irmikli tatlı için bir tencerede toz şeker ve sütü karıştırın. Daha sonra irmiği ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Tatlının yüzeyinde kabarmalar yani iri halkalar oluşmaya başladığında hazır demektir. Derin bir fırın kabına veya bir kalıba tatlıyı aktarın.

  • Bir sos tenceresinde portakal suyunu ve toz şekeri karıştırın. Portakal kabuğu ve nişastayı da ekleyip bir çırpıcıyla sürekli karıştırarak yoğun bir kıvam elde edene kadar orta ateşte pişirin. Hazırladığınız pelteyi soğuyan tatlınızın üzerine iyice yayın. Tatlı buzdolabında 3-4 saat soğuduktan sonra portakal dilimleriyle servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder