Sayfalar

10 Mart 2012 Cumartesi

Kuru Dolma


Bütün kış aklımın köşesinde olan kuru dolma tarifi de nihayet annemin gelmesiyle midemizde son buldu...Annem bu yemeği gerçekten çok lezzetli yapar ve biz de her defasında tencerenin dibine kadar bir defa da bitirmek için zorlarız kendimizi...


Annemin yaptığı tarifi iyice not ettikten sonra onun gözleminde başladım dolmaları hazırlamaya; gerçekten yapması ve hazırlaması çok kolay. Eee tabii yemesi daha kolay...Sadece, bu dolmaları mideye gönderdikten sonra bir miktar vicdan azabı oluyor insanda o kadar...ah şu kiloları düşünmek zorunda olmasak keşke...Neyse ben daha fazla bekletmeden hemen tarifi paylaşayım sizlerle; hepinize afiyet olsun...

Malzemeler

10 kuru biber
10 kuru patlıcan
250 gr kıyma
2 büyük boy kuru soğan
2 çay bardağı pirinç
2-3 yemek kaşığı biber salçası
tuz,karabiber
nane
1 demet ince kıyılmış maydanoz
su
zeytinyağ

Sos için

1 kahve fincanı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı su
  • Bir tencerede kaynayan suda kuru biber ve patlıcanları hafif yumuşayana kadar haşlayın. Diğer tencerede bir miktar zeytinyağ ile soğanı hafif soteledikten sonra kıymayı ekleyip iyice kavurun. Daha sonra salçayı da ilave edip, pirinci de bu karışıma ekleyin. Birkaç dakika karıştırdıktan sonra pirinçlerin üzerine işaret parmağınızın kalınlığını geçecek kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp suyun çekmesini bekleyin.

  • İç malzemeniz suyunu çektikten sonra maydanoz, tuz, karabiber ve naneyi ekleyin ve iyice karıştırın. Karışım biraz soğuduktan sonra kuru biber ve patlıcanları çok sıkıştırmadan ağızlarında bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve dolma tencerenize yerleştirin. Bir kapta 1 yemek kaşığı salça, 1 kahve fincanı zeytinyağını ve 1,5 su bardağı suyu karıştırın ve bu salçalı sosu dolmaların üzerine gezdirin. Su kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.



2 yorum: