29 Şubat 2012 Çarşamba

Peynirli ve Dereotlu Puflar ( Pate a Choux )


Martha Stewart Bakes programında izlediğim günden itibaren hep aklımın köşesinde olup da yapmaya bir türlü cesaret edemediğim bir tarifi paylaşıyorum bugün sizlerle. Fransızların meşhur pate a choux hamuru ile yapılan onların aynı zamanda cheese gougeres olarak adlandırdığı bir tarif bu...Fransızlar bu hamuru temel olarak profiterol yapımında kullanıyorlar, aynı zamanda ekler, gougeres...vs gibi bir çok tarifte de yer alıyor bu hamur Fransız mutfağında. Neyse, uzun zaman önce tarifini bir köşeye yazıp da bir türlü denemeye bile cesaret edemediğim hamuru bu blog sayesinde yaptım ve inanın çok da lezzetli oldu. Biraz daha kabarık olabilirdi ama eminim bu ilk denemeden böyle bir lezzet çıktıysa, bir sonraki deneme olarak yapacağım profiterolün lezzetini düşünmek bile şimdiden ağzımı sulandırmaya yetiyor...



Aslında hazırlaması çok kolay bir hamur; hatta bence evde yaptığımız birçok poğaça ve kurabiye hamurundan bile kolay bir hazırlama süreci var. Ancak, dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası var tabii.


Bu hamuru hazırlamanın ilginç yanı önceden ocakta pişirdiğiniz hamuru sonra da fırında pişirerek hazırlıyorsunuz. Ben peynirli tatları çok sevdiğim için bu hamuru da peynirli ve dereotlu olarak denemek istedim. Ama bundan sonraki denemem sanırım profiterol olacak. İnci profiterolün lezzetini yakalayabilirmiyim bilmiyorum ama eminim o da bu pate a choux hamur tarifiyle hazırlanınca lezzetli olacaktır...





















Neyse, lafı daha fazla uzatmadan tarifi paylaşayım ki siz de bu lezzetli pufları biran önce deneyin. Profiterolü de en kısa zamanda deneyip paylaşmak istiyorum, ama öncelikle bu lezzetli peynirli puflar hepinize afiyet olsun...

Malzemeler

15-16 adet büyük boy için

1 su bardağı su
1 su bardağı un
4 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
110 gr tereyağ
1/2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 demet ince kıyılmış dereotu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 yumurta sarısı

  • Öncelikle kısık ateşte bir sos tavasında su ve tereyağını karıştırarak ısıtın. Daha sonra tuz ve şekeri de ekleyip kaynama noktasına gelinceye kadar karıştırın. Tavayı ocaktan alın unu ekleyin ve tahta bir spatula ya da kaşıkla karıştırarak unu karışıma iyice yedirin. Tavayı orta ateşe alıp 3-4 dakika sürekli karıştırarak pişirin.

  • Pişirdiğiniz hamuru derin bir kaba alın ve soğuması için 5-6 dakika bekleyin. Soğuyan hamura 1 yumurta ekleyin ve hamur yumurtayı iyice emene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Her yumurtayı teker teker bu şekilde ekleyin. En son peynir, dereotu ve pulbiberi de ekleyip hamuru krema sıkma torbası yardımıyla yağlı kağıt koyduğnuz fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin. Bir fırça yardımıyla hamurların üzerine yumurta sarısı sürün ve 175 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Fırını kapattıktan sonra 10 dakika daha sıcak fırında bekletin. Soğuyunca servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder